Στη χώρα μας βρίσκεται από το πρωί ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, στο περιθώριο των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.  Ο κ. Λέναρτσιτς επισκέπτεται τις περιοχές που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα και πραγματοποιεί συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία. Μάλιστα, μετά τις 16:00 θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, επισκέφθηκε μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, το απόθεμα ιατρικών ειδών rescEU που φιλοξενείται από την Ελλάδα. Επιπλέον, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολο Τζιτζικώστα, και με ομάδα Περιφερειαρχών. «Η πρώτη μου στάση σήμερα στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τις χειρότερες πυρκαγιές από το 2007, ήταν το κτήριο της Πολιτικής Προστασίας  για να εκφράσω την εκτίμησή μου για τις προσπάθειές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε tweet του ο Επίτροπος.

«Υπάρχει σαφής ανάγκη για περισσότερα μέτρα»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιφέρεια Αττικής, που επλήγη σοβαρά από τις πυρκαγιές, ο Επίτροπος ανέφερε στις δηλώσεις του: «Η συνεχιζόμενη περίοδος δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά εξαντλητική και έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματά μας. Έπληξε ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου μάλλον παρακολουθήσαμε το χειρότερο κύμα δασικών πυρκαγιών εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Διαπιστώνω με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ και ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU απέδειξε και πάλι την αξία του — εδώ στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπείρου μας. Ωστόσο, υπάρχει σαφής ανάγκη για περισσότερα μέτρα. Συνεργαζόμαστε ήδη με κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU στο εγγύς μέλλον».

Πολύτιμη η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σημειώνεται, ότι σε ανταπόκριση αιτημάτων για βοήθεια από την Ελλάδα, κινητοποιήθηκαν φέτος ταχέως τμήματα πυροσβεστικής υποστήριξης από 11 κράτη-μέλη της Ένωσης (Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία,  Γαλλία, Κροατία, Κύπρο, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, και Σουηδία) για να συνδράμουν τις εθνικές και τοπικές προσπάθειες πυρόσβεσης, με πεζοπόρες ομάδες πυροσβεστών και πυροσβεστικά αεροσκάφη, επιπλέον των πυροσβεστικών αεροσκαφών από το απόθεμα rescEU της ίδιας της ΕΕ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ