Για οικονομική μετανάστευση έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχαΐλ Σαχίν, αναφερόμενος στους Αφγανούς που συρρέουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα.

Μιλώντας στο Sky News, ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος ανέφερε ότι το Αφγανιστάν είναι φτωχή χώρα και οι πολίτες του φεύγουν ως οικονομικοί μετανάστες. «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους που ανησυχούν ή φοβούνται» τόνισε.

Ωστόσο, την ώρα που ο Σουχαΐλ Σαχίν έκανε αυτές τις δηλώσεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας αναστέλλονταν όλες οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας ενώ οι Αφγανοί πλέον δεν μπορούν να μεταβαίνουν στην περιοχή υπό τον φόβο ατυχημάτων. Πολίτες με τις οικογένειές τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στο εσωτερικό του. Η τραγωδία είναι αναπόφευκτη, κάποιοι ποδοπατούνται κι άλλοι παθαίνουν ασφυξία.

Τελεσίγραφο στις ΗΠΑ

Στην ίδια συνέντευξη, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν προειδοποίησε της ΗΠΑ να τηρήσουν την προθεσμία αποχώρησης αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι στις 31 Αυγούστου οι ΗΠΑ θα αποσύρουν όλες τις στρατιωτικές τους δυνάμεις. Εάν παρατείνουν την επιχείρηση, αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να έχουν δυνάμεις στη χώρα, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό. Εάν οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητήσουν επιπλέον χρόνο για να συνεχίσουν τις εκκενώσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά, θα υπάρξουν συνέπειες» ανέφερε.