Πόλεμο με το προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας ανοίγει η κυβέρνηση με αφορμή το σχέδιό της για επ’ αόριστο αναστολή εργασίας χωρίς μισθό και ασφαλιστική κάλυψη για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από 1η Σεπτεμβρίου.

Ζητούν απόσυρση του νόμου

Ήδη οι αντιδράσεις ήταν έντονες κατά του σχετικού νόμου καθώς την απόσυρσή του έχουν ζητήσει τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και η ΠΟΕΔΗΝ. Όπως τόνιζαν οι εκπρόσωποι γιατρών και νοσηλευτών είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού όχι όμως στην υποχρεωτικότητά του και στον τιμωρητικό χαρακτήρα των κυβερνητικών ρυθμίσεων για τους ανεμβολίαστους.

Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ έχει ήδη ανακοινώσει στάση εργασίας για την Πέμπτη 10πμ με 3μμ ζητώντας να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου και προς αυτή την κατεύθυνση καταθέτει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτημα αναστολής και ακύρωσης του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Επίδειξη και όχι κατάθεση των πιστοποιητικών

Λάδι στη φωτιά έχει ρίξει το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τους διοικητές των νοσοκομείων και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) να γίνει καταγραφή όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής και ουσιαστικά να ζητείται η κατάθεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, κάτι που σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ «έρχεται σε αντίθεση με το Ν.4820/2021 ο οποίος προβλέπει ρητά «επίδειξη των Πιστοποιητικών στον Προϊστάμενο της Οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν» και όχι κατάθεση».

Καχυποψία και νέα ένταση

Το κυβερνητικό σχέδιο δε για την δρομολόγηση της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς –που αποκάλυψε το in.gr– θα πυροδοτήσει νέα ένταση καθώς οι υγειονομικοί βλέπουν με καχυποψία τις κινήσεις της κυβέρνησης και θεωρούν ότι δεν οφείλονται στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά στην εμπέδωση ενός κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων καθώς επίσης και στην μετάθεση των ευθυνών της κυβέρνησης για το χάλι του δημόσιου συστήματος υγείας στις πλάτες υγειονομικών και πολιτών στο όνομα της «ατομικής ευθύνης».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ έχει αναφερθεί πριν από περίπου ένα μήνα, σχεδόν το 95% των γιατρών του ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί ενώ και το ποσοστό των νοσηλευτών και του λοιπού υγειονομικού προσωπικού βρίσκεται στο 80%.

Ούτε οι εμβολιασμένοι θα καταθέσουν πιστοποιητικά

«Λέμε με δυνατή φωνή, ΝΑΙ στον εμβολιασμό, ΌΧΙ στην υποχρεωτικότητα. Να πάρουν πίσω το νόμο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που θα διαλύοσει την Δημόσια Υγεία – Πρόνοια – ΕΚΑΒ» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ ενόψει της κινητοποίησης της Πέμπτης, ενώ και η ΟΕΝΓΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της τόνισε: «Το ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά! Είμαστε υπέρ του αναγκαίου εμβολιασμού αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία αναστολή, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον εμβολιασμό».

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΕΣΥ ουσιαστικά θεωρούν περιττή και εκ του πονηρού την αυστηρότητα των κυβερνητικών μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος έχει τονίσει ότι «αρκετοί συνάδελφοι εμβολιασμένοι δεν θα καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης» ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις αυταρχικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Κενά και η γενική επιστράτευση

Πάντως παρά τα υψηλά ποσοστά του εμβολιασμού στους υγειονομικούς είναι βέβαιο ότι η στο βαθμό που υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για επ’ αόριστο αναστολή εργασίας από 1η Σεπτέμβη θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων εξαιτίας των χιλιάδων κενών που θα δημιουργηθούν ιδίως σε νοσηλευτές και τα οποία είναι αδύνατο να καλυφθούν από συμβασιούχους τρίμηνης διάρκειας.

Στην κατεύθυνση αυτή της πίεσης προς τους υγειονομικούς αλλά και στην κάλυψη των κενών, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ακόμα και την γενική επιστράτευση στα νοσοκομεία με ανάκληση των αδειών όλων των υγειονομικών για τον μήνα Σεπτέμβρη.

Ο βασικός λόγος από πλευράς του υπουργείου Υγείας είναι να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων και να μην δοθεί «πάτημα» στους ανεμβολίαστους να λείψουν με άδεια και έτσι να αργήσει η αντικατάστασή τους.

Η ευθύνη για τα κενά ενόψει της κορύφωσης του 4ου κύματος

Το που θα οδηγηθούν τα πράγματα καθίσταται σαφές από την οξύτητα των αντιδράσεων των υγειονομικών καθώς η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι  κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την αναστολή της λειτουργίας ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας.

Αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και αναμένεται να αναφερθεί και στην κατάσταση με τους υγειονομικούς και το κυβερνητικό σχέδιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο δημόσιο σύστημα Υγείας.