Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Αϊτής από τον καταστροφικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό 1.419 είναι οι νεκροί, 6.900 οι τραυματίες και 37.000 τα σπίτια που έχουν καταστραφεί. Οι επιζώντες προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους ωστόσο αυτό φαντάζει ουτοπικό για την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η  Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα καλύψει τις πιο άμεσες ανάγκες, όπως η παροχή ιατρικής βοήθειας σε τοπικά νοσοκομεία που έχουν πληγεί, η υποστήριξη των υπηρεσιών υδροδότησης, αποχέτευσης και υγιεινής. Επίσης, θα παρασχεθούν υπηρεσιών προστασίας προς τις περισσότερο πληγείσες και μειονεκτικές κοινότητες.

«Επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες ακολουθούν τον καταστροφικό σεισμό 7,2 βαθμών που έπληξε την Αϊτή. Η ΕΕ κινητοποιεί γρήγορα υποστήριξη σε αυτή την ήδη εξαιρετικά εύθραυστη χώρα, όπου οι τυφώνες και οι έντονες βροχοπτώσεις επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη δεινή κατάσταση. Ο σεισμός χτύπησε τη στιγμή που η πανδημία της COVID-19 και η κλιμακούμενη ανασφάλεια αποτελούσαν ήδη απειλή για τη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια», σημείωσε επί του θέματος ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

Εν τω μεταξύ, συγκλονιστικές, είναι οι εικόνες που έρχονται από τη χώρα της Καραϊβικής μετά τον σεισμό. Κάτοικοι και (λίγα) σωστικά συνεργεία κάνουν ό, τι μπορούν για να διασώσουν τον κόσμο που είναι εγκλωβισμένος κάτω από τα ερείπια των κτιρίων.

Δείτε φωτογραφίες: