Η φωτιά στα Βίλια που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας συνεχίζει να καίει αφού δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις της επιχειρούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, με τα εναέρια μέσα να έχουν ενισχυθεί.

Αυτή την ώρα, περιοδικά, από αέρος προσβάλλουν τη φωτιά που κατακαίει πυκνό πευκοδάσος 14 ελικόπτερα (ανάμεσά τους και συντονιστικό αεροσκάφος) και 8 αεροσκάφη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με νέα αναζωπύρωση στο Παλαιοχώρι, έτσι ώστε να μην ξεφύγει περισσότερο η φωτιά.

Δείτε φωτογραφίες

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του γηροκομείου

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση γηροκομείου στα Βίλια Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή. Έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας. Οι υγειονομικές δομές που είχαν τεθεί χθες σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα (Τοπικό Ιατρείο Κερατέας και Κέντρο Υγείας Λαυρίου) έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Με τη συνδρομή της Περιφέρειας η κατάσβεση

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα τη Κερατέας και των Βιλίων έδωσε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, συνδράμοντας το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής. Υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας παραμένουν και συνεχίζουν να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης. Στα μέτωπα της φωτιάς βρισκόταν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο οποίος ενημερωνόταν συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης.

Έμφαση έχει δοθεί στο μέτωπο των Βιλίων, όπου, εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής, οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας. Τόσο στην Κερατέα, όπου η φωτιά είναι σε ύφεση όσο και στα Βίλια επιχειρούν πάνω από 30 υδροφόρες, χωματουργικά-σκαφτικά μηχανήματα και μικρά κατασβεστικά οχήματα της Περιφέρειας, τα οποία συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης και παράλληλα στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και στον καθαρισμό των δρόμων, όπου απαιτείται.

Την ευθύνη συντονισμού των επιχειρήσεων της Περιφέρειας έχει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, ο οποίος βρισκόταν διαρκώς στα μέτωπα της φωτιάς. Την εξέλιξη της φωτιάς σε Κερατέα και Βίλια παρακολουθούσαν επιτόπου οι αντιπεριφερειάρχες Ν. Πέππας και Λ. Κοσμόπουλος, αντίστοιχα. Τους κ. Πατούλη και Κόκκαλη συνόδευε και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ν. Σταθόπουλος και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Στα δύο μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται και δεκάδες εθελοντές, με στόχο την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και την παροχή βοήθειας στη διαδικασία των προληπτικών εκκενώσεων συγκεκριμένων περιοχών.

Υδροφόρες της Περιφέρειας, κατόπιν σχετικών αιτημάτων από την Πυροσβεστική και τις τοπικές Αρχές, παραμένουν σε επιφυλακή σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια, αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους. Παράλληλα, βρίσκονται, για προληπτικούς λόγους, σε κάθε πυροσβεστικό σταθμό της Αττικής, όπου υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επιπρόσθετα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει 3 λεωφορεία, προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία εκκενώσεων περιοχών, εάν απαιτηθεί.

Μεγάλη ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες

Τη νύχτα εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη», καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος, αλλά και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα. Υπολογίζεται ότι το πύρινο μέτωπο φτάνει στα 10 χιλιόμετρα.

Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει προχωρήσει η Τροχαία λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή των Βιλίων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων: στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας- Βιλίων, στον οικισμό της Ψάθας προς Πόρτο Γερμενό – Βίλια. Δείτε αναλυτικά τους δρόμους που έχει κλείσει η Τροχαία εδώ.