Στη Λιναριά, το μικρό και πανέμορφο λιμάνι της Σκύρου, συναντιούνται κάθε καλοκαίρι από διάφορα μέρη του κόσμου άνθρωποι με ένα κοινό: την αγάπη τους για το περιβάλλον και τη λαχτάρα τους να μάθουν να το προστατεύουν σωστά ώστε στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στις δικές τους παρέες, κοινότητες, πολιτείες και να γίνουν περιβαλλοντικοί πρεσβευτές σε κάθε γωνιά της γης. Φέτος είναι το 7ο καλοκαίρι που από τις 2 Ιουλίου το SKYROSPROJECT ξεκίνησε τις καινοτόμες δράσεις του και η φετινή ομάδα μοιάζει πιο ορεξάτη από ποτέ. Αλλά γιατί στη Σκύρο; Όπως μας ενημερώνει η μία εκ των δύο ιδρυτών του προγράμματος, Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πρώην Καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου), το SKYROS PROJECT είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο δημόσιων φορέων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου, τον φορέα Διοίκησης και Εκμετάλλευσης του Λιμένα της Σκύρου.

«Το λιμάνι της Σκύρου, ένα μικρό δημόσιο λιμάνι, θεωρείται το πλέον πολυβραβευμένο στη χώρα μας και στο εξωτερικό τόσο για τις παροχές του όσο και για την περιβαλλοντική προστασία. Πριν από επτά χρόνια, βλέποντας την αριστεία του λιμανιού, είχα μιλήσει στον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκο Αντωνόπουλο, για μια συνεργασία όπου εγώ θα έφερνα φοιτητές από όλο τον κόσμο στο λιμάνι αυτό για να τους δώσουμε τα εφόδια να γίνουν οι επόμενοι περιβαλλοντικοί πρεσβευτές. Καινοτομία εδώ είναι ότι δύο δημόσιοι φορείς, ένα πανεπιστήμιο και ένα λιμάνι, συνεργάστηκαν για να προωθήσουν υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά στους πολίτες ανά τον πλανήτη. Στο λιμάνι κάνουμε τη θεωρία πράξη. Εμείς εκπαιδεύουμε όσους έρχονται, εκείνοι με τη σειρά τους εκπαιδεύουν την κοινότητα, τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες γιατί όλοι εμπλέκονται με έναν τρόπο. Αυτό είναι το Skyros Project. Το μεγάλο συν εδώ βέβαια είναι το λιμάνι. Μιλάμε για ένα λιμάνι που πέρα από τις παροχές ρεύματος, νερού, wi-fi έχει δανειστική βιβλιοθήκη, ντουζιέρες, wc, μόνιμα αγκυροβόλια, ειδικό χώρο για εκπαιδευτικά σεμινάρια, πλυντήρια, στεγνωτήρια, υπολογιστές, προτζέκτορες, συμπιεστή ανακυκλώσιμων υλικών, δηλαδή, πολλά πράγματα που δεν τα βρίσκει κανείς αλλού. Μέχρι και βενζινάδικο για σκάφη και οχήματα».

Πολλές δράσεις

Το skyrosproject έχει δράσεις πολλές και για όλα τα γούστα. Πρακτική άσκηση φοιτητών από διάφορα πανεπιστήμια στο λιμάνι, Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, Περιβαλλοντική Κατασκήνωση για παιδιά, Τουριστικό και Θαλάσσιο Παρατηρητήριο που συλλέγει δεδομένα για την επιβάρυνση στο περιβάλλον, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι στη λογική του trash art, της τέχνης από σκουπίδια, όπου κατασκευάζονται ψηφιδωτά από σπασμένα πλακάκια, καθρέφτες, «δαχτυλίδια» από αναψυκτικά. «Ό,τι θα πετούσαμε το χρησιμοποιούμε και έχουν βγει πραγματικά αριστουργήματα», λέει στα ΝΕΑ η Κωνσταντίνα Σκαναβή. Ως προς την ανθρωπογεωγραφία που παρακολουθεί φανατικά το πρόγραμμα και φέτος απαρτίζεται από 40 άτομα, συνήθως πρόκειται για προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, δημόσιους λειτουργούς, υεγιονομικούς, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, «νέους και λιγότερο νέους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για τους εκπαιδευόμενους η επίσημη ενημέρωση για το πρόγραμμα. Είναι όλοι άνθρωποι με διαφορετική αφετηρία που επιθυμούν να ενώσουν τις φωνές τους για την προστασία δύο κοινών αγαθών με τεράστια σημασία, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Και φυσικά να απολαύσουν τη μαγεία της εν πλω διδασκαλίας, καθώς τα μαθήματα στο SKYROSPROJECT γίνονται σε σκάφος.

«Τώρα μας πετυχαίνετε στη Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, τη μοναδική θεσμοθετημένη στη χώρα μας. Αυτήν την εβδομάδα συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευόμενων. Μένουμε μαζί, τρώμε μαζί, όλα τα μαθήματα γίνονται σε σκάφος, τρώμε στο σκάφος, φροντίζουμε η διατροφή μας να είναι μεσογειακή και πρεσβεύουμε την “οικοθεραπεία” με συνταγή πανεπιστημίου», μας λέει η Καθηγήτρια. Τι είναι οικοθεραπεία, τη ρωτάμε. «Οικοθεραπεία είναι ένας νέος όρος. Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουμε βρει ότι η επαφή με τη φύση βοηθά για την ψυχολογία ακόμα και για χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι παθήσεις της καρδιάς και ο διαβήτης. Αυτό λέγεται οικοθεραπεία. Μάλιστα στις σκανδιναβικές χώρες και στην Αγγλία οι γιατροί σου γράφουν συνταγές, αν δεν αισθάνεσαι καλά να περάσεις 10 μέρες στη φύση. Και εμείς λέμε ότι το SKYROSPROJECT είναι οικοθεραπεία με συνταγή πανεπιστημίου».

O Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και συνιδρυτής του SKYROSPROJECT, Κυριάκος Αντωνόπουλος, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από καινοτόμο είναι και πολυβραβευμένο. Aπό τα Ηνωμένα Έθνη, βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Το 2016, στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, βγήκε πρώτο παγκοσμίως για ένα βιντεάκι ευαισθητοποίησης, ανάμεσα σε 153 χώρες και 860 συμμετοχές. Πώς να μην φουσκώνουν έπειτα από υπερηφάνεια οι συνιδρυτές ενός τέτοιου προγράμματος; «Βγήκαμε πρώτοι και πανευρωπαϊκά, δύο φορές έχουμε πάρει χρυσό βραβείο για βιντεάκια zero waste. Μέχρι σήμερα, Λιμάνι και Skyros Project έχουν λάβει 26 Εθνικές και Διεθνείς βραβεύσεις. Οι εκπαιδευόμενοί μας, μιλούν για έναν νέο τρόπο εκπαίδευσης, την ποιοτική εκπαίδευση. Η επαφή αυτή με τη φύση έχει ενθουσιάσει εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους. Και όλοι θέλουν να ξανάρθουν. Έχουμε εκπαιδευόμενους που έρχονται επτά χρόνια συνεχόμενα. Και αυτό για εμάς είναι θρίαμβος».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα στο  http://skyrosproject.uniwa.gr