Για τις φωτιές στην Ελλάδα και το καταστροφικό «αποτύπωμά» τους στην υγεία και το περιβάλλον μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές. Μάλιστα, έδωσε μια πρώτη εκτίμηση για τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης σε Εύβοια και Αττική μετά τη φωτιά που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη.

Ο κ. Κοντοές μίλησε και για την ανάγκη συντονισμού των φορέων που εμπλέκονται στον μηχανισμό καταστολής των πυρκαγιών. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Newsroom»: «Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις η έκταση των καμένων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτές τις ημέρες θα έχουμε ακριβέστερα μεγέθη. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Καταστροφές δεκαπλάσιες από αυτές που υπολογίζαμε για όλο το καλοκαίρι».

Τα πρώτα νούμερα για την καμένη έκταση

Στη συνέχεια τόνισε ότι στην Αττική υπολογίζονται περίπου 76.500 στρέμματα ότι καταστράφηκαν, ενώ στην Εύβοια ξεπερνούν τα 200.000.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προέχει να αποκατασταθούν οι ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, αλλά και στο περιβάλλον επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα με ταχύτητα, συντονισμένες ενέργειες και την πολιτεία δίπλα στην επιστημονική κοινότητα».

«Είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής»

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντοές, η γνώση για το πώς πρέπει να κινηθούμε υπάρχει και τα εργαλεία είναι γνωστά. «Είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής και πρέπει να προστατεύσουμε την περιοχή μας. Κάθε αυθαιρεσία επιτείνει μια πυρκαγιά. Πολλά εργαλεία και τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν το μηχανισμό καταστολής. Το σημαντικότερο είναι η πρόληψη και η αναγνώριση του κινδύνου», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ο θεσμικός τρόπος σύνδεσης των φορέων που έχουν την καταστολή με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την εκπαίδευση του κόσμου για το πως θα αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, πώς θα έχουν από νωρίς σχέδια κινδύνου και την υποψία να περιφρουρούν συχνά την περιοχή.

«Η γραφειοκρατία είναι τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να δούμε τη συντονισμένη δράση όλων των διαφορετικών φορέων. Πρέπει να λυθεί με κάποιο νομοθέτημα ώστε ο καθένας να έχει τον ρόλο του. Το παν είναι να μπορούν όλοι οι φορείς να δουλεύουν συντονισμένα. Η τεχνολογία, η επιστήμη μαζί με επιχειρησιακούς ανθρώπους να βρουν τρόπο συντονισμού πριν έρθει η καταστροφή», υπογράμμισε.

Φωτιές στην Ελλάδα: Η εικόνα από τις εκκενώσεις

Από την πλευρά του, ο αντιστράτηγος ε.α του πυροσβεστικού σώματος, Νίκος Διαμαντής, σχολιάζοντας την επιχειρησιακή δράση, επισήμανε ότι οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν εκρηκτικές πυρκαγιές. Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος από την επιχείρηση προσθέτοντας ότι «στη Βαρυμπόμπη προτεραιότητα ήταν η προστασία δημόσιας ζωής και των κρίσιμων υποδομών. Και αν δεν είχαμε τόσες πυρκαγιές θα αντιμετωπίζονταν ταχύτερα και καλύτερα».

Σε ό, τι αφορά στις εκκενώσεις, υποστήριξε ότι δούλεψε σωστά χάρη και στο πρόσθετο εργαλείο του 112. «Δεν είναι μηχανισμός μιας υπηρεσίας, αλλά πολλές υπηρεσίες. Η οργανωμένη απομάκρυνση εισήχθη ως μηχανισμός το 2008 και δεν είναι υποχρεωτικός. Την εισήγηση της κάνει το πυροσβεστικό και την απόφαση λαμβάνει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης και πρέπει να συνδράμουν τουλάχιστον 4 υπηρεσίες (πυροσβεστική, αστυνομία, δήμος και ΕΚΑΒ)», εξήγησε.