Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο, ενώ όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν σκληρή μάχη για την αντιμετώπιση τους.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί η πυρκαγιά. Δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, αλλά οι ζημιές ήταν μεγάλες.

Υπάρχουν ακόμα μέτωπα πάντως και όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα τεθούν σε πλήρη έλεγχο από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν αυτή την ώρα σε συνεργασία με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στη φωτιά της Ρόδου επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 3 αεροσκάφη με το Beriev-200 και 6 ελικόπτερα (4 για αεροπυρόσβεση και 2 ως συντονιστικά).

Tα ξημερώματα από το λιμάνι του Πειραιά ξεκίνησε πλοίο με ενισχύσεις 56 πυροσβέστες και 14 οχήματα. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πονοκέφαλος οι αναζωπυρώσεις

Η κατάσταση πάντως παραμένει επικίνδυνη λόγω των αναζωπυρώσεων, όπως αυτή που καταγράφηκε στο μέτωπο στην περιοχή της Ψίνθου. Τα άλλα δύο μέτωπα βρίσκονται στην περιοχή των Μαριτσών και στην περιοχή της Θολού.

Μάλιστα, για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε η εκκένωση του χωριού της Ψίνθου, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα rodiaki.gr.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση

Όπως ανέφερε στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, η εικόνα από τις φωτιές είναι καλύτεροι, ενώ οι άνεμοι είναι λιγότεροι από χτες.

Παράλληλα, επεσήμανε πως ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο 95% του νησιού και ότι είναι μεγάλη η ζημιά που έχει πάθει το δίκτυο της ΔΕΗ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΕΥΑΡ για τη σταδιακή αποκατάσταση της υδροδότησης του νησιού.

Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 7 από τις 10 δημοτικές ενότητες

Με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπισης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών.

Το αίτημα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας, επειδή για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός. Παράλληλα, απαιτείται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη

Σε ανακοίνωση του νωρίτερα σήμερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής:

«Το ξημέρωμα βρίσκει την Ρόδο πολύ καλύτερα απο τη προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτελέσμα. Η σκληρή δουλειά που έγινε όλη τη νύκτα, επίσης έφερε αποτέλεσμα. Η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, αποκαταστάθηκε. Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία.»