Ο Σαϊφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Μουάμαρ Καντάφι, θέλει «να αποκαταστήσει τη χαμένη ενότητα» της χώρας, έπειτα από μια δεκαετία χάους και άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times.

«Οι Λίβυοι πολιτικοί έφεραν μόνο δυστυχία. Ήρθε η ώρα της επιστροφής στο παρελθόν. Η χώρα έχει γονατίσει (…) δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει ασφάλεια. Δεν υπάρχει ζωή εδώ», είπε ο 49χρονος Σαΐφ αλ Ισλάμ, ο οποίος επανεμφανίστηκε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Το 2011, αφού παρέμεινε στην εξουσία επί τέσσερις δεκαετίες, ο Μουάμαρ Καντάφι και το καθεστώς του κατέρρευσαν. Ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν. Τρεις γιοι του σκοτώθηκαν αλλά η τύχη του τέταρτου, του φερόμενου διαδόχου του, Σαΐφ αλ Ισλάμ, παρέμεινε μυστήριο. Αιχμαλωτίστηκε τον Νοέμβριο του 2011 από μια ένοπλη οργάνωση στην πόλη Ζεντέν, στη βορειοδυτική Λιβύη και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2015 σε μια δίκη-εξπρές. Η οργάνωση που τον κρατούσε αρνήθηκε όμως να τον παραδώσει στις αρχές της Τρίπολής ή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που τον καταζητούσε για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και αντιθέτως, τον άφησε ελεύθερο το 2017. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν.

Στην πρώτη συνάντησή του με ξένο δημοσιογράφο εδώ και μια δεκαετία ο Σαΐφ αλ Ισλάμ είπε ότι πλέον είναι ένας «ελεύθερος άνθρωπος» και ότι θα οργανώσει την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, χωρίς να διευκρινίσει το πώς θα γίνει αυτό.

Πηγή φωτογραφίας: New York Times

«Απογοητευμένοι από την επανάσταση» οι αντάρτες που τον είχαν αιχμαλωτίσει «αντιλήφθηκαν εντέλει ότι θα μπορούσε να είναι ένας πανίσχυρος σύμμαχος» ανέφερε επίσης σε αυτήν τη συνέντευξη που παραχώρησε τον Μάιο σε μια «πολυτελή διώροφη βίλα» σε ένα κλειστό συγκρότημα κατοικιών στη Ζεντέν. Η εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του, στις οποίες φοράει μαύρη κελεμπία με χρυσά μοτίβα, μαύρο τουρμπάνι στο κεφάλι και έχει γκρίζα γενειάδα.

Η πιθανή υποψηφιότητά του για την προεδρία ωστόσο προσκρούει σε δύο σημαντικά προβλήματα: την καταδίκη του από λιβυκό δικαστήριο και το ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ. Ο ίδιος πιστεύει ότι «τα νομικά προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν με συνομιλίες αν η πλειοψηφία του λιβυκού λαού τον επιλέξει» για αρχηγό του κράτους, γράφει η NYT, καταλήγοντας: «Ο Σαΐφ φαίνεται να πιστεύει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να εκπροσωπήσει όλους τους Λίβυους».

Πηγή φωτογραφίας: New York Times

Όταν ρωτήθηκε αν του φάνηκε αλλόκοτο το γεγονός ότι αναζητούσε καταφύγιο σε σπίτια Λιβύων όταν κρυβόταν, το 2011, ο Σαΐφ εμφανίστηκε εξίσου αινιγματικός με τον πατέρα του και τις απόψεις που εξέφραζε στο γνωστό «Πράσινο βιβλίο» του: «Είμαστε σαν τα ψάρια και ο λιβυκός λαός είναι σαν την θάλασσα για εμάς. Χωρίς αυτόν, πεθαίνουμε. Από εκεί λαμβάνουμε υποστήριξη. Κρυβόμαστε εδώ. Μαχόμαστε εδώ. Ο λιβυκός λαός είναι ο ωκεανός μας».

Πηγή: ΑΠΕ