Μόνιμα διορισμένοι εκπαιδευτικοί θα μπουν στα σχολεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι 11.700 νέοι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές θα αποτελέσουν τις πρώτες προσλήψεις στον χώρο της γενικής παιδείας εδώ και 12 χρόνια, καθώς πέρυσι έγιναν 4.500 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, αλλά στον χώρο της ειδικής αγωγής.

Hδη, μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την ημερομηνία κατά την οποία μπορούν να καταθέτουν τις προτιμήσεις τους – για την περιοχή διορισμού τους – οι εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη επιλεγεί. Από χθες, 26 Ιουλίου δηλαδή, έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου το υπουργείο Παιδείας καλεί τους νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν τα σχολεία της χώρας από τον Σεπτέμβριο να υποβάλουν αίτηση-δήλωση προτιμήσεων περιοχών ή μουσικών σχολείων για τον διορισμό τους. Οι σχετικές αιτήσεις-δηλώσεις περιοχών προτίμησης θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (https://opsyd.sch.gr). Στη συνέχεια, από τους ίδιους πίνακες που επελέγησαν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα επιλεγούν και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για την επόμενη σχολική χρονιά, ανάλογα με τα κενά που θα προκύψουν στο τέλος καλοκαιριού, όπως θα τα καταγράψουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και λόγω της έλλειψης μόνιμων προσλήψεων και των κενών σε θέσεις εκπαιδευτικών που δημιουργούνταν σε πολλές περιοχές της χώρας, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είχε γιγαντωθεί, φτάνοντας το 2020 στα 39.000 άτομα.

Σύμφωνα με την κατανομή που έχει κάνει το υπουργείο Παιδείας, ο μεγαλύτερος αριθμός των φετινών προσλήψεων αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου υπήρχαν και τα μεγαλύτερα κενά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πλέον προσλαμβάνονται και περισσότεροι νηπιαγωγοί λόγω του ότι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από τον Σεπτέμβριο εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και δάσκαλοι Αγγλικών, αφού αυτά εισάγονται και στο νηπιαγωγείο. Κατά τα άλλα, στα γυμνάσια και λύκεια προτεραιότητα είχαν οι ειδικότητες των φιλολόγων, μαθηματικών, βιολόγων, χημικών που παρουσίαζαν μεγάλες ελλείψεις τα προηγούμενα χρόνια, ενώ 540 καθηγητές προσλαμβάνονται και στα μουσικά σχολεία.

Συγκεκριμένα, προσλαμβάνονται 6.200 δάσκαλοι και 4.960 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων. Πρώτες σε αυτές οι φιλόλογοι (ΠΕ02) όπου προσλαμβάνονται 1.346 άτομα σε όλη τη χώρα, οι μαθηματικοί (ΠΕ03) όπου προσλαμβάνονται 1.106 άτομα, οι βιολόγοι (ΠΕ04.04) όπου προσλαμβάνονται 424 άτομα και οι χημικοί (ΠΕ04.20) όπου προσλαμβάνονται 305 άτομα.

Σύντομα αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ με τον διορισμό των εκπαιδευτικών και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την τοποθέτησή τους. «Καλούμε τους εκπαιδευτικούς μας να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για μόνιμο διορισμό, ενισχύοντας το σημαντικότερο κεφάλαιο της παιδείας μας, το ανθρώπινο δυναμικό της» δήλωσε χθες σχετικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: «Από τον Σεπτέμβριο τα σχολεία μας της γενικής εκπαίδευσης θα έχουν άλλους 11.700 μόνιμους εκπαιδευτικούς, σε συνέχεια των 4.500 μόνιμων διορισμών που έγιναν στα ειδικά σχολεία μας πέρυσι».

Τα μαθήματα στα ΑΕΙ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος αναφέρθηκε χθες στη λειτουργία των ΑΕΙ την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά μιλώντας στην «Κοινωνία Ωρα Mega». Οπως είπε, «τα μαθήματα από την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν διά ζώσης. Δεν θα ξαναγίνουν εξ αποστάσεως. Τα αμφιθέατρα θα είναι ανοικτά για όσους έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Θα εξετάσουμε τους όρους που οι υπόλοιποι θα μπορούν να παρακολουθήσουν ή να είναι μέσα στα πανεπιστήμια. Τι τεστ θα πρέπει να κάνουν, εάν θα γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός κ.λπ.» Μάλιστα, θα τοποθετηθούν και εμβολιαστικά κέντρα εντός πανεπιστημίων.

Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν όπως τον Ιούνιο: «Τα τμήματα θα αποφασίσουν αν θα γίνουν διά ζώσης ή εξ αποστάσεως».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητο μέτρο «για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια ως πανεπιστήμια».

n Εξάλλου, τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα και στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απόφαση για το θέμα ή την ακριβή ημερομηνία, ωστόσο προς αυτή την πλευρά φαίνεται ότι κατευθύνεται, αφήνοντας πίσω τα σενάρια για έναρξη των μαθημάτων την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.