Στη Βουλή κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η τροπολογία που περιλαμβάνει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά οι διατάξεις που προβλέπουν ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε έως 72 δόσεις.

Αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, ενώ οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση.

Προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, ενώ περιλαμβάνει και την επέκταση της έκπτωσης 3% για εφάπαξ καταβολή φόρου μέχρι τις 27 Αυγούστου. Μεταξύ άλλων προβλέπει την υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τις τα τέλη Ιουνίου το 2022.

Ειδικότερα, οι φορολογικές οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις ( με επιτόκιο 2,5%) με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022. Η ρυθμιση του υπουργείου Οικονομικών αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

Εντάσσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Οι ανωτέρω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση. Προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ. Αφορά στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όχι όμως τον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν οι πολίτες από δω και στο εξης, ούτε τον ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλουν.

Αναλυτικά:

1.α. Θεσπίζεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίων δόσεων, οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 01.03.2020 έως 31.07.2021, εφόσον πληρούται ένα από τα οριζόμενα, σχετικά με τις επιπτώσεις από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, κριτήρια.

Επιπλέον, στην ανωτέρω ρύθμιση εντάσσονται [αντί σε έως και είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα], οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, σύμφωνα με τις μνημονευόμενες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) όπως αυτές έχουν κυρωθεί, ανεξαρτήτως των προαναφερόμενων κριτηρίων και ημερομηνίας βεβαίωσής τους.

β. Στις ανωτέρω οφειλές, δεν περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Επίσης, βασικές οφειλές που ρυθμίζονται κατά τα ανωτέρω επιβαρύνονται με τόκο δυόμιση εκατοστιαίων μονάδων (2,5%) ετησίως υπολογισμένο, αντί της επιβολής των προβλεπόμενων τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Κατ΄ εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίων δόσεων, από δώδεκα (12) που ισχύει σήμερα, δεν επιβαρύνονται με τόκο.

γ. Ορίζεται το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, κατά περίπτωση συνολικής οφειλής.

2. Παρέχεται, σε οφειλέτες με οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής σύμφωνα με τις μνημονευόμενες ΠΝΠ, εφόσον απώλεσαν, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021, αντί έως και τον μήνα Νοέμβριο 2020 που ίσχυε, ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τις μνημονευόμενες διατάξεις νόμου, δυνατότητα να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Στην ανωτέρω ρύθμιση, δύναται να επανενταχθούν και οι οφειλέτες που ανήκουν στις μνημονευόμενες κατηγορίες.

3.α. Επανακαθορίζονται, ειδικά για το έτος 2021, οι προθεσμίες καταβολής των προβλεπόμενων μηνιαίων δόσεων [έξι (6) ισόποσες] του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.

β. Διευρύνονται οι εκκλησιαστικοί φορείς που απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α. με χορήγηση απαλλαγής και για τα ακίνητα που ανήκουν στην Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.

4. Παρατείνεται η δυνατότητα του υποκείμενου στον φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για την παράδοση ακινήτων. Ορίζεται ότι η αίτηση θα υποβάλλεται μέχρι τις 31.12.2021 για τις άδειες με χρόνο έκδοσης έως και 30.6.2021, ενώ για άδειες που εκδίδονται από την 1.7.2021 και εφεξής, εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας.

5. Ορίζεται η υπαγωγή:

α. των απινιδωτών σε υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%) του Κώδικα Φ.Π.Α., έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022,

β. των εισιτηρίων αθλητικών αγώνων σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) του Κώδικα Φ.Π.Α., για το χρονικό διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2022.

6. Παρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%), εφόσον ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και την 27η Αυγούστου 2021, αντί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου, όπως ισχύει σήμερα.

7. Συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν. 2960/2001 «Τελωνειακός Κώδικας», αναφορικά με τους εφαρμοζόμενους συντελεστές τέλους ταξινόμησης για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα και αναλόγως της εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα.

8. Συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» ως προς:

α) την προθεσμία για την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης και

β) την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης των συμμετεχόντων πιστωτών.

Συγκεκριμένα, για το πρώτο έτος εφαρμογής του εν λόγω νόμου (με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιουνίου 2021):

α) εισάγεται η αναστολή των προθεσμιών για την υποβολή πρότασης εκ μέρους των πιστωτών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών κατά τον μήνα Αύγουστο, κατά τα ειδικώς οριζόμενα και

β) διευκρινίζεται ότι στην αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων της περιουσίας του οφειλέτη, δεν συνυπολογίζεται ο μήνας Αύγουστος, εφόσον συντρέχει περίπτωση αναστολής των προθεσμιών για την υποβολή πρότασης ρύθμισης, κατ΄ αναλογία με τα ισχύοντα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.