Τρομάζει το ποσοστό αύξησης του ιικού φορτίου που καταγράφεται στα λύματα, με τις προβλέψεις ειδικά για την Αττική να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Χαρακτηριστικό της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι μέσα σε δύο εβδομάδες η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα έφτασε το 400%, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής επισήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ήταν 219%.

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

«Τα στελέχη. όπως το Δέλτα, μεταδίδονται πολύ γρήγορα και έχουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο στα άτομα που μολύνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μεγάλη η διασπορά στην Αττική – Πρόβλεψη για 2.000 κρούσματα ημερησίως

Μάλιστα, επισήμανε ότι στην Αττική υπάρχει ένα σχετικά υψηλό ιικό φορτίο, όπως είχαμε στις αρχές Μαρτίου του 2021. Τα κρούσματα είναι σε ανάλογο επίπεδο.

«Ενδέχεται το επόμενο διάστημα να έχουμε κι άλλη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, ίσως φτάσουν στα 2.000.Η κατάσταση έχει φύγει κάπως από τον έλεγχο».

Στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η διασπορά είναι σημαντική στο κέντρο, στον Βόρειο και στον Νότιο Τομέα. «Όχι ότι υπολείπεται σημαντικά κάποια περιοχή. Έχει γίνει πλέον διασπορά παντού», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.

Ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε η επικράτηση της Δέλτα

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πριν από 15 ημέρες, υπήρχε κάποια ύφεση σε κάποιες περιοχές. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα την τελευταία εβδομάδα είναι σημαντική. Αυτό έχει να κάνει με τις μετακινήσεις, με την ταχύτατη διάδοση, την μη χρήση προστατευτικών μέτρων. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Να αυξηθεί η ιχνηλάτηση και να ενταθεί».

Ο κ. Θωμαΐδης επανέλαβε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκες και αποστάσεις και να μην αγνοούμε τα περιοριστικά μέτρα.

Μιλώντας για το στέλεχος Δέλτα, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει μία ανάλυση που δείχνει ότι το στέλεχος αυτό έχει σχεδόν επικρατήσει.

«Μεταδίδεται τόσο γρήγορα που δεν το περίμενε κανείς. Περιμέναμε κορύφωση τον Αύγουστο και πλήρη επικράτηση τον Σεπτέμβριο. Προφανώς αυτό θα γίνει ένα μήνα νωρίτερα. Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα για να μπορέσουμε να τα επικοινωνήσουμε στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.