Ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας εμπόδισε με απόφασή του χθες την υποβολή νέων αιτήσεων από άτομα που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα DACA, το οποίο προστατεύει από απέλαση τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, γνωστοί και ως «Ονειροπόλοι», με τον δικαστή να τονίζει ωστόσο πως εκατοντάδες χιλιάδες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα δεν θα επηρεαστούν μέχρι την έκδοση νεότερων δικαστικών αποφάσεων.

Θεσπίστηκε παράνομα

Ο δικαστής Αντριου Χάνεν συντάχθηκε με ομάδα Πολιτειών που έχει υποβάλει αγωγές για να τερματίσει το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), υποστηρίζοντας ότι θεσπίστηκε παράνομα από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το πρόγραμμα, που προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, δημιουργήθηκε το 2012 από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του το πολέμησε σφόδρα και προσπάθησε να το ακυρώσει.

Ο Χάνεν έκρινε ότι το DACA παραβίαζε τον Νόμο περί Διοικητικής Διαδικασίας (APA) όταν δημιουργήθηκε, αλλά είπε ότι από τη στιγμή που τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα – σχεδόν 650.000 – η απόφασή του δεν θα αφορά προσωρινά τις υποθέσεις τους και τις αιτήσεις τους ανανέωσης.

«Για να είμαι ξεκάθαρος», είπε ο δικαστής, η απόφαση δεν απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε απέλαση ή ποινική δίωξη εναντίον οποιουδήποτε αποδέκτη του προγράμματος DACA.

Συνεχίζονται οι αιτήσεις

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει νέες αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα, όπως προβλέπει εντολή ομοσπονδιακού δικαστή σε ξεχωριστή υπόθεση, αλλά ότι δεν μπορεί αυτές να τις εγκρίνει.

Η Τσέσκα Μαε Πέρεζ, 23χρονη αποδέκτρια του DACA από τις Φιλιππίνες είπε πως ο 22χρονος αδελφός της και η 20χρονη αδελφή της υπέβαλαν αίτηση για το πρόγραμμα με το που επιτράπηκε να υποβληθούν νέες αιτήσεις έπειτα από δικαστική απόφαση τον Δεκέμβριο του 2020. Η αίτηση του αδελφού της έγινε δεκτή πριν μερικές εβδομάδες, αλλά η αδελφή της ακόμη περιμένει.

«Μίλησα μαζί της λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης», είπε η Πέρεζ. «Ξέσπασε σε κλάματα».

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ έγραψε στο twitter ότι η δικαστική απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη, «απλώς μια επώδυνη υπενθύμιση ότι πρέπει να σταματήσουμε να βασιζόμαστε σε προσωρινές λύσεις για τη μετανάστευση».

Αντιδρώντας στη δικαστική απόφαση, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού τόνισε ότι η μεξικανική κυβέρνηση λυπάται για την απόφαση, τονίζοντας ότι το Μεξικό θα συνεχίσει να παρέχει προξενική προστασία και βοήθεια σε δικαιούχους του προγράμματος DACA.

Ηταν «αυθαίρετη»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ όταν ο Ομπάμα δημιούργησε το πρόγραμμα, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να δημιουργήσει μια μόνιμη οδό προς την απόκτηση ιθαγένειας για τους αποδέκτες του DACA.

Κατά την πρώτη μέρα ανάληψης των προεδρικών του καθηκόντων, ο Μπάιντεν υπέγραψε υπόμνημα με το οποίο έδινε οδηγία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πέρσι ότι η προσπάθεια του ρεπουμπλικάνου τέως προέδρου Τραμπ να ακυρώσει το DACA ήταν «αυθαίρετη» και απέρριψε την προσφυγή της κυβέρνησής του για ακύρωση του προγράμματος, τονίζοντας ότι παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε τον Μάρτιο ότι το υπουργείο του θα εκδώσει επίσημο κανονισμό για την ενίσχυση του νομικού καθεστώτος του προγράμματος, αλλά το υπουργείο δεν το έχει πράξει ακόμη.

Προσωρινές άδειες

Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση του Μπάιντεν, το οποίο κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο στις 18 Φεβρουαρίου, προβλέπει επίσης τριετή πορεία προς την απόκτηση ιθαγένειας για πολλούς αποδέκτες του DACA, αλλά το νομοσχέδιο δεν συγκεντρώνει τη στήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους και συναντά πολλά εμπόδια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού χορηγούνται άδειες νόμιμης παραμονής σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες νέους στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να τους ανοίγεται δρόμος προς την απόκτηση της υπηκοότητας, με προϋπόθεση ότι δεν παραβαίνουν τον νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ