Η αναπτυξιακή υστέρηση της Δυτικής Αθήνας συγκριτικά με το σύνολο της πρωτεύουσας είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί άλλο να «κρυφτεί κάτω από το χαλί», ούτε επιλύεται με γενικόλογες εξαγγελίες. Ολοι οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν το αίσθημα μιας διαχρονικής αδικίας που εκφράζεται με ελλείψεις στις υποδομές, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, υψηλότερη τοπική ανεργία. Οσο μάλιστα η αδικία αυτή αντί να διορθωθεί επιτείνεται, τόσο δυναμώνει η απογοήτευση και ο θυμός των συμπολιτών μας, τόσο απαιτούν εντονότερα το βασικό και απαράγραπτο δικαίωμά τους: Ισες ευκαιρίες και δυνατότητες για μια καλύτερη ζωή στη Δυτική Αθήνα.

Η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εργαστούμε συγκεκριμένα και με ειλικρινείς προθέσεις για την επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Η Αυτοδιοίκηση στη Δυτική Αθήνα δίνει το «παρών» σε αυτή τη διεκδίκηση. Αλλά και η θετική στάση της πολιτικής εξουσίας θα πρέπει να είναι αυτονόητη. Γιατί η άμβλυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στη Δυτική Αθήνα και σε άλλες προνομιούχες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής, αποτελεί μια κρίσιμη προτεραιότητα για τη χώρα.

Ο πρώτος και κύριος λόγος για αυτό είναι η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των 600.000 κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Για περισσότερο από μισό αιώνα, όλες οι οχλούσες χρήσεις και δραστηριότητες στην πρωτεύουσα χωροθετούνται μέσα ή κοντά στις δικές μας πόλεις. Από τη χωματερή της Φυλής μέχρι τα Ναυπηγεία που καταβρόχθισαν το θαλάσσιο μέτωπο του Σκαραμαγκά. Παράλληλα, όλες οι μεγάλες αστικές αναπλάσεις στην Αττική υλοποιούνταν σε άλλες περιοχές κατοικίας, όπως τα παροιμιωδώς ευνοημένα βόρεια προάστια, εντείνοντας έτσι τις υφιστάμενες ανισότητες. Και ερχόμαστε στο τώρα, όπου οι νέες σημαντικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στην Αττική επικεντρώνονται και πάλι στις ήδη προνομιούχες περιοχές, με ιδιαίτερο βάρος πλέον στο νότιο παραλιακό μέτωπο. Εύλογα λοιπόν οι συμπολίτες μας συμπεραίνουν ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αλλά και από καθαρά αναπτυξιακή – τεχνοκρατική πλευρά, η συστηματική παραμέληση της Δυτικής Αθήνας καθίσταται πλέον και αντιπαραγωγική για τη χώρα. Το μεγάλο απόθεμα γης και κενών βιομηχανικών ακινήτων που διαθέτει η περιοχή μας, αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι ακατανόητο να παραμείνει αναξιοποίητο. Σε πολλές μεγαλουπόλεις της Ευρώπης μάλιστα (Λονδίνο, Βαρκελώνη) η νέα αναπτυξιακή ορμή δόθηκε ακριβώς με έναν τέτοιο σχεδιασμό.

Παρ’ όλα αυτά, από τη μέχρι σήμερα πληροφόρηση για το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης παρατηρούμε ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτό ούτε ένα μεγάλο και εμβληματικό έργο που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μας. Μπροστά στην πιθανότητα ενός τέτοιου ολέθριου σφάλματος, έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε άμεσα. Σε πρόσφατη σύσκεψη των δημάρχων της Δυτικής Αθήνας αποφασίστηκε να υποβληθούν στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων ουσίας και προοπτικής. Αποφασίστηκε να απευθυνθούμε συλλογικά στην κορυφή της πολιτικής εξουσίας, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που μάλιστα έχει επιλέξει να εκλεγεί βουλευτής από τη δική μας Περιφέρεια. Το ενδιαφέρον αυτό του Πρωθυπουργού για την αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας μπορεί και πρέπει τώρα να εκδηλωθεί έμπρακτα και αποτελεσματικά.

Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας διεκδικούν το μερίδιο που δικαιούνται στο μεγάλο σχέδιο ανάπτυξης και προόδου για τη χώρα που εκφράζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Διεκδικούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και κανένας δεν πρέπει να τους το στερήσει.

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός είναι δήμαρχος Χαϊδαρίου