Ο επόμενος στόχος για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο είναι να επιτύχει μία όσο το δυνατόν ευνοϊκότερη ποινή. Μετά τη δολοφονία της Καρολάιν και την επί 40 ημερών περίπου προσπάθειά του να φορτώσει το έγκλημα σε κάποιους διαστρεμμένους ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι του και ζήτησαν και τα λεφτά και τη ζωή της αδικοχαμένης κοπέλας, επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει μία βαριά τιμωρία.

Στο δικαστήριο θα προσπαθήσει να πείσει ότι το έγκλημα δεν ήταν προμελετημένο, αν και κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει πιστευτό. Για να το επιτύχει αυτό φαίνεται πως θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε μία ακόμα δολοφονία. Τη δολοφονία του χαρακτήρα της Καρολάιν.

Καθώς αυτόπτες μάρτυρες δεν υπήρχαν στο έγκλημα, ο γυναικοκτόνος θα φέρει μάρτυρες που θα μιλήσουν για τη σχέση του ζευγαριού και θα προσπαθήσουν να στηρίξουν όσα και ο ίδιος είπε όταν επιτέλους τον συνέλαβαν.

Είχε γίνει επιθετική, ήταν ψυχικά ασταθής κλπ. «Επιχειρήματα» δηλαδή που ακούγονται συχνά σε δίκες γυναικοκτονιών. «Το θύμα έκανε τη ζωή κόλαση στον θύτη και πάνω στα νεύρα του την σκότωσε».

Κάπως έτσι επιχειρηματολόγησε και ο γυναικοκτόνος που λίγες μέρες μετά το έγκλημα των Γλυκών Νερών πυροβόλησε την εν διαστάσει γυναίκα του γιατί του μίλησε άσχημα.

Όσον αφορά στους μάρτυρες που προτίθενται να καταθέσουν, ο συνήγορος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου επισήμανε:

«Δεν αφορά μόνο τους μάρτυρες για το στιγμιαίο που επικαλούμαστε εμείς και που ακόμα δεν έχουμε κάνει κάποιο αίτημα, αλλά μάρτυρες από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον προκειμένου να καταθέσουν για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη σχέση του θύματος και του εντολέα μου.

Να σημειώσω ότι δεν δικαιολογούμε τίποτα και η τιμωρία είναι το λιγότερο που αξίζει για τον εντολέα μου. Το έχει αποδεχτεί και ο ίδιος.

Θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση των περιστατικών που συνέβησαν σε προγενέστερο χρόνο προκειμένου να οδηγηθούμε σε αυτό το αδίκημα».

Η τελευταία αυτή φράση είναι ενδεικτική της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος. Όλα όσα προηγήθηκαν τον «οδήγησαν» στο έγκλημα.

Ωστόσο τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση είναι τόσα, που δύσκολα δικαστήριο θα δεχθεί διαφορετικούς ισχυρισμούς.

Μπορεί η υπεράσπιση να ζητά πραγματογνωμοσύνη για την κάμερα, ελπίζοντας ίσως ότι δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο τα στοιχεία είναι συντριπτικά κατά του κατηγορούμενου. Γι αυτό θα προσπαθήσει για άλλη μία φορά να εμφανιστεί ως θύμα αυτής της ιστορίας.

Το μέλλον της μικρής Λυδίας

Τον σκοπό αυτόν εξυπηρετεί και το «ενδιαφέρον» για τη μικρή Λυδία. Ο άνθρωπος που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το μωρό για να σκηνοθετήσει τη σκηνή της ληστείας, που το πήρε αγκαλιά μαζί του στη κηδεία της γυναίκας που δολοφόνησε και που πάνω από όλα σκότωσε τη μητέρα του γιατί θεωρούσε ότι του ανήκε, θέλει να πείσει ότι η μοναδική του έννοια είναι το μέλλον αυτού του παιδιού.

«Αμάρτησα για το παιδί μου» λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος και περιμένει την απόφαση του Εισαγγελέα Ανηλίκων για το που θα δοθεί η επιμέλεια της μικρής Λυδίας.

Οι γονείς του υπέβαλαν αίτημα από κοινού επιμέλειας με πρόταση μάλιστα το παιδί να μένει ένα εξάμηνο στην Αθήνα και ένα στην Αλόννησο. Πέρα από το πρακτικό ζήτημα ότι ένα παιδί θα είναι δύσκολο να αλλάζει περιβάλλον κάθε έξι μήνες, εδώ τίθεται και το ζήτημα των αποφάσεων για το μέλλον του.

Μπορεί η απόφαση του εισαγγελέα να αφορά την προσωρινή επιμέλεια, ωστόσο σε επόμενο χρόνο η όποια απόφαση θα βαρύνει για το οριστικό πόρισμα.

Σε περίπτωση που η εισαγγελία αποφασίσει την από κοινού επιμέλεια τίθενται μία σειρά από ζητήματα:

Το παιδί θα επισκέπτεται τον πατέρα του στις φυλακές;

Ποιος θα αποφασίζει για αυτό;

Τί θα μάθει για εκείνον;

Πώς θα είναι να μεγαλώνει στην οικογένεια του δολοφόνου, ακόμα κι αν οι γονείς του δεν έχουν ευθύνη για το έγκλημα;

Αν δοθεί η επιμέλεια από κοινού θα είναι πιο εύκολο για τον ίδιο να διατηρήσει τη γονική μέριμνα και να την αξιοποιήσει για άδειες ή για πρόωρη απόλυση;

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την απόφαση της επιμέλειας.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του που τον επισκέφθηκε σήμερα στις φυλακές συζήτησαν για αυτό το θέμα.

«Επισκέφθηκα τον πελάτη μου στον Κορυδαλλό και συζητήσαμε πράγματα που αφορούν τα επόμενα υπερασπιστικά βήματα και είμαστε σε αναμονή για δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η επιμέλεια της ανήλικης κόρης του και τι θα εκδοθεί από την εισαγγελία πρωτοδικών. Το δεύτερο είναι τα νέα στοιχεία που περιμένουμε είτε σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης είτε μάρτυρες να καταθέσουν ή οτιδήποτε άλλο, καθώς η δικογραφία είναι σε πρώιμο στάδιο», είπε αρχικά ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης μιλώντας στον Alpha για να γίνει στη συνέχεια πιο συγκεκριμένος.

Σχετικά με την επιμέλεια της μικρής Λυδίας ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο κ. Ιωάννης Κώτσος είναι ο άλλος συνήγορος, ο οποίος ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα της επιμέλειας και εγώ υπερασπίζομαι τον εντολέα μου σε επίπεδο ανακρίσεως. Ο εντολέας μου θέλει το καλύτερο δυνατό για το παιδί του. Θέλαμε την από κοινού επιμέλεια με όποιους όρους χωρίς να αποκλειστεί κανένας. Η άλλη πλευρά έχει διαφορετική άποψη και απ’ ότι ενημερώθηκα από την πολιτική αγωγή ζητά αποκλειστικά την επιμέλεια του παιδιού και μόνο».

Οι γονείς της αδικοχαμένης Καρολάιν από την άλλη, ζητούν την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας:

«Λένε οι ειδικοί ότι το βρέφος από 6 μηνών έχει προσλαμβάνουσες παραστάσεις βίας στο υποσυνείδητό του. Αποθηκευμένες εμπειρίες βίας. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μωρό.

Αυτό το παιδί, σαν περιβάλλον, θεωρούμε ότι πρέπει να μεγαλώσει στην Αλόννησο. Γιατί η Αλόννησος το αγκαλιάζει ήδη.

Το νησί αγκαλιάζει την μητέρα της Καρολάιν, είχε αγκαλιάσει την Καρολάιν. Δεν θα υποστεί το μπούλιγνκ που θα υποστεί στην Αθήνα που θα είναι η κόρη του δολοφόνου της μάνας της. Στην Αλόννησο θα είναι η Λυδία της αδικοχαμένης μανούλας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η κοινωνική λειτουργός που εξέτασε το περιβάλλον της οικογένειάς της Καρολάιν το χαρακτήρισε ιδανικό για να μεγαλώσει η μικρή Λυδία.

«Οικονομικά η μητέρα της Καρολάιν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα παιδί. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος είπε ότι κάθε μήνα η μητέρα της Καρολάιν τους έδινε 1000 ευρώ για να τα βγάλουν πέρα» σημείωσε.

«Οι ψυχίατροι λένε ότι στο τοξικό περιβάλλον του δολοφόνου, έστω και αν είναι οι γονείς του που μπορεί να μην έχουν καμία ευθύνη, δεν είναι δυνατόν να μεγαλώσει αυτό το παιδί» πρόσθεσε ο κ. Χαρμάνης.

Τέλος, έκανε λόγο ότι οι δύο γιαγιάδες επικοινώνησαν χθες σε καλό κλίμα, αλλά δεν συμφώνησαν, καθώς η οικογένεια του συζυγοκτόνου θέλει το παιδί στην Αθήνα.

Η απόφαση για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας αναμένεται αύριο ή τη Δευτέρα, και η αγωνία της οικογένειας της Καρολάιν είναι μεγάλη για το μέλλον του παιδιού. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά η μητέρα του θύματος : «Έχασα το παιδί μου, δεν θα αντέξω να χάσω και το εγγόνι μου».

Οι δύο οικογένειες από όσα έχουν γίνει γνωστά έχουν επικοινωνία για τα ζητήματα του παιδιού. Αυτό ίσως να δείχνει ότι οι γονείς του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου θα μπορούσαν να έχουν επαφή με τη μικρή Λυδία και χωρίς να έχουν την επιμέλειά της, διατηρώντας σχέση με το εγγόνι τους, καθώς και τώρα με τα τραύματα όλα ανοιχτά οι δύο οικογένειες μιλάνε.

Το θέμα που θα κριθεί τις επόμενες μέρες είναι αν οι γονείς του συζυγοκτόνου θα μπορούν να παίρνουν τις καίριες αποφάσεις για τη ζωή της μικρής Λυδίας και μάλιστα σε συνεννόηση με τους γονείς του θύματος.