Μεγάλες ανακατατάξεις στα θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής έφερε η πανδημία, όπως φαίνεται η ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit, όπου παρουσιάζονται οι καλύτερες πόλεις για να ζει κάποιος σε όλο τον κόσμο.

Αλλαγή σημειώθηκε και στην πρώτη θέση από τις 140 πόλεις που περιλαμβάνει η λίστα, καθώς πλέον το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας θεωρείται η καλύτερη πόλη για να ζει κάποιος, αντικαθιστώντας τη Βιέννη η οποία βρισκόταν πέρσι πρώτη αλλά φέτος δεν μπήκε ούτε στην τελική δεκάδα. Το γεγονός ότι η Νέα Ζηλανδία αντιμετώπισε αποφασιστικά και γρήγορα την πανδημία, φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Την ώρα που αστικά κέντρα στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία είδαν την κατάταξή τους να ανεβαίνει, εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στην Ευρώπη, με πολλές πόλεις της να υποχωρούν, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα η οποία έπεσε 20 θέσεις και κατατάχθηκε στις 10 πόλεις με τη μεγαλύτερη πτώση στους τομείς του βιοτικού επιπέδου. Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται πλέον στην 92η θέση από την 72η όπου βρισκόταν πέρσι.

Η μεγάλη πτώση αποδίδεται κυρίως στον δείκτη της υγειονομικής περίθαλψης, που επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία του Covid-19. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι βαθμολογίες στην υγειονομική περίθαλψη επηρεάστηκαν αρνητικά λόγω της πανδημίας. Σε σύγκριση με έξι μήνες πριν, η μέση βαθμολογία μιας πόλης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει μειωθεί κατά σχεδόν πέντε βαθμούς», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η λίστα καταρτίζεται κάθε χρόνο ενώ αξιολογούνται 140 πόλεις, με βάση 30 κριτήρια, μεταξύ των οποίων το επίπεδο ζωής, οι υποδομές στις μεταφορές, η εγκληματικότητα, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία. Τα στοιχεία για τη φετινή έκθεση συγκεντρώθηκαν την περίοδο 22 Φεβρουαρίου ως 21 Μαρτίου 2021.

Επιδείνωση

Οπως επισημαίνεται, η υγειονομική περίθαλψη επιδεινώθηκε στην Πράγα, στην Αθήνα και στην Τζακάρτα, καθώς την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξανόταν δραματικά. Κάτι που προκάλεσε πίεση στο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο νοσοκομείο και σε ποιοτικές συνθήκες περίθαλψης να είναι πιο δύσκολη.

Στη δεύτερη θέση, μετά το Οκλαντ, βρίσκεται η Οζάκα της Ιαπωνίας και ακολουθούν η Αδελαΐδα της Αυστραλίας, το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας και το Τόκιο.

«Το Οκλαντ ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης λόγω της επιτυχίας στον περιορισμό της πανδημίας, που επέτρεψε στην κοινωνία να παραμείνει ανοιχτή. Οι ευρωπαϊκές πόλεις πήγαν ιδιαίτερα άσχημα στη φετινή έκθεση. Οκτώ από τις δέκα μεγαλύτερες πτώσεις στην κατάταξη προέρχονται από την Ευρώπη», σημειώνουν οι συντάκτες.

Τη μεγαλυτερη πτώση σημείωσαν γερμανικές πόλεις με πρώτη το Αμβούργο που έπεσε κατά 34 θέσεις και βρίσκεται στην 47η θέση, και ακολουθούν η Φρανκφούρτη και το Ντύσελντορφ.

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται μόνο δύο πόλεις της Ευρώπης, η Ζυρίχη και η Γενεύη της Ελβετίας, παρά τους μικρούς περιορισμούς που συνεχίζουν να ισχύουν, λόγω Covid. Παρά τις ανακατατάξεις στην κορυφή της λίστας, δεν υπήρξαν μεγάλες  αλλαγές στο τέλος της, εκεί όπου η Δαμασκός της Συρίας παραμένει στην τελευταία θέση, λόγω της συνέχισης του εμφυλίου. Στην τελευταία δεκάδα βρίσκονται επίσης το Λάγος στη Νιγηρία, το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα – Νέα Γουινέα και η Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές. Σε πολλές πόλεις που κατατάσσονται χαμηλά, μαίνονται συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να δέχονται σημαντικές πιέσεις τα υγειονομικά συστήματα και ο κατασκευαστικός τομέας.