«Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του». Η φράση αυτή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα τους επόμενους μήνες.

Κι αυτό την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθημερινά φέρνούν όλο και περισσότερο στο προσκήνιο το θέμα της παροχής προνομίων σε όσους εμβολιάζονται, αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού.

Τη συζήτηση άλλωστε άνοιξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η συζήτηση θα πάρει σάρκα και οστά όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού με τα σκευάσματα από όλες τις εταιρίες.

Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για covid-free μαγαζιά στην εστίαση

Ο πρωθυπουργός άφησε ουσιαστικά ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, λέγοντας πως παραδείγματος χάριν κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Τα προνόμια σε εστιατόρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και άλλους χώρους, όπως σε κινηματογράφους και καφετέριες, που πρώτο είχε παρουσιάσει το in.gr, θα είναι μόνο ένα σκέλος του… «πακέτου προνομίων» για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με αυτό το πακέτο, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

Σαφώς μία τέτοια επιλογή θα αποτελέσει κίνητρο,  ώστε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν άμεσα.

Ωστόσο σύμφωνα και με την ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, η διάθεση των self test θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα για συγκεκριμένες ομάδες δικαιούχων.

Οπότε παραμένει αβέβαιο αν το φθινόπωρο όπου θα ξεκινήσει και η σχετική συζήτηση περί προνομίων, οι πολίτες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα εκτός του να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους, επίσης στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα.

Το συγκεκριμένο προνόμιο θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης πιθανότατα να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.

«Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης» είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Πράσινο φως και για υποχρεωτικό εμβολίασμό

Την ίδια ώρα,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε τον υποχρεωτικό μόνιμο εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμών και ειδικότερα των υγειονομικών και εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Όπως είπε πρώτα θα γνωμοδοτήσει σχετικά η επιτροπή Βιοηθικής και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τη σχετική απόφαση.

«Σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή βιοηθικής και η κυβέρνηση θα αποφασίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες φροντίδας Ηλικιωμένων», τόνισε ο πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στη Βουλή και παράλληλα ανακοίνωσε την προκήρυξη μέχρι τον Σεπτέμβριο 600 θέσεων γιατρών.

Μουσική στην εστίαση από το Σαββατοκύριακο

Την ίδια ώρα αύριο πρόκειται να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν την Τετάρτη την επιστροφή της μουσικής σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, ενώ αναμένεται να διευρυνθεί το ωράριο των μετακινήσεων από τις 12:30 που ισχύει μέχρι σήμερα, στη 1:30 το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα.

Πιθανότατα την ίδια ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να μετέχουν στις δεξιώσεις που πραγματοποιούνται σε γάμους και βαφτίσια.

Όπως ανέφερε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αυτή την εβδομάδα στο τραπέζι της Επιτροπής θα τεθούν θέματα όπως η διεύρυνση του ωραρίου, η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η αύξηση του ορίου των καλεσμένων στους γάμους και φυσικά η μουσική στην εστίαση.

Το ζήτημα, βέβαια, που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο είναι αν θα καταργηθεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του MEGA, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου αργεί ακόμα, καθώς αναμένεται να γίνει σε δεύτερο στάδιο, στο τέλος Ιουνίου.

Προς το παρόν, η κυκλοφορία το βράδυ θα παραταθεί κατά μία ώρα, δηλαδή η απαγόρευση θα ξεκινάει από τις 01:30. Πολλοί βέβαια αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για μόλις τρεισήμισι ώρες, ενώ ούτως ή άλλως καταγράφονται εικόνες συνωστισμού σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον, όπως ήδη ανακοίνωσε την Δευτέρα το πρωί η Αριστοτελία Πελώνη, όλα δείχνουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο – συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου – θα επιστρέψει η μουσική στα καταστήματα της εστίασης.

Κυβέρνηση και ειδικοί εκτιμούν πως με τη νέα χαλάρωση των μέτρων που θα υπάρξει από αυτό το Σαββατοκύριακο , τα φαινόμενα συνωστισμού θα σταματήσουν ή θα μειωθούν καθώς οι νέοι δεν θα στοιβάζονται πλέον στις πλατείες και στα προαύλια των πανεπιστημίων στήνοντας αυτοσχέδια πάρτι, αλλά θα πηγαίνουν στα μαγαζιά για να ακούσουν μουσική και να πιούν το ποτό τους. Ωστόσο θα απαγορεύεται- όπως ισχύει μέχρι τώρα- να υπάρχουν όρθιοι πελάτες στα καταστήματα.

Τι θα ισχύσει για δεξιώσεις

Τέλος, την Τετάρτη που θα γίνουν οι ανακοινώσεις θα έχουμε νέες οδηγίες για δεξιώσεις, γάμους και βαφτίσεις. Θα αυξηθεί το όριο των ατόμων και ενδεχομένως και κάποιες άλλες οδηγίες που θα δοθούν από τώρα αλλά θα ισχύσουν από 1η Ιουλίου.

Οι λοιμωξιολόγοι πιθανότατα θα δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα για το τι θα ισχύσει για τις δεξιώσεις προκειμένου όσοι σχεδιάζουν να παντρευτούν ή να βαφτίσουν το καλοκαίρι να μπορέσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Ο αριθμός των καλεσμένων στις εκδηλώσεις που θα γίνονται στα κτήματα θα αυξηθεί, ενώ οι ανακοινώσεις από τους ειδικούς θα αφορούν τις τελετές που θα γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.