Ηχηρό μήνυμα προς τη Μεγάλη Βρετανία έστειλαν οι Βρυξέλλες, σε σχέση με τους κανόνες εφαρμογής του Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την δέσμευσή του να εφαρμόσει τους τελωνειακούς ελέγχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Brexit.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που περιλαμβάνεται στην συμφωνία του Brexit διατηρεί de facto της βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα και προβλέπει την διεξαγωγή τελωνειακών ελέγχων στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας για τα προϊόντα που προέρχονται από ή κατευθύνονται προς την Βρετανία.

Η διευθέτηση αυτή, αντικείμενο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο κατά την διαδικασία του Brexit έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας , μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, βρετανικής επαρχίας, γεγονός που θα συνιστούσε απειλή για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Ομως, αντιμέτωπη με την δυσαρέσκεια των ενωτικών προτεσταντών, που καταγγέλλουν την θέσπιση συνόρου στην Θάλασσα της Ιρλανδίας, η βρετανική κυβέρνηση παρέτεινε μονομερώς την περίοδο χάριτος για την εφαρμογή ορισμένων ελέγχων, κυρίως για προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την Telegraph, το Λονδίνο προτίθεται να παρατείνει την περίοδο χάριτος και για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 30 Ιουνίου, για την διασφάλιση των εισαγωγών βρετανικών λουκάνικων στην Βόρεια Ιρλανδία.

Πηγή:ΟΤ