Το Χονγκ Κονγκ θα επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 για πρώτη φορά και σε παιδιά άνω των 12 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς επιδιώκει να διευρύνει την εκστρατεία του για να δώσει κίνητρο στους 7,5 εκατομμύρια κατοίκους του να εμβολιαστούν.

Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας θα μπορούν να εμβολιάζονται με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ενώ όσοι είναι άνω των 18 μπορούν να εμβολιάζονται και με το σκεύασμα της κινεζικής Sinovac.

Το Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα τον Φεβρουάριο, αλλά μόλις το 14% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα η υπουργός Υγείας του, Σοφία Τσαν, αναφέρει ότι τα οφέλη από τη μείωση του ηλικιακού ορίου εμβολιασμού με το σκεύασμα της Pfizer-BioNTech υπερτερούν των κινδύνων.

Ανάλογες αποφάσεις για τον εμβολιασμό νεότερων εφήβων έχουν λάβει και άλλες χώρες.

«Μόνο προστασία μπορεί να παράσχει στους νέους ανθρώπους από την μόλυνση με τον κορονοϊό, αλλά και να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην φυσιολογική καθημερινή ζωή και στις πανεπιστημιουπόλεις το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε η υπουργός.

Η πρώην βρετανική αποικία έχει σε μεγάλο βαθμό ελέγξει την εξάπλωση του ιού έχοντας καταγράψει περίπου 11.800 κρούσματα και 210 θανάτους με την πλειονότητα των κατοίκων ωστόσο να επιλέγει να καθυστερήσει τον εμβολιασμό της.

Τον Απρίλιο επέκτεινε το πρόγραμμα εμβολιασμού ώστε να συμπεριληφθούν και οι άνω των 16 ετών.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση αύξησε τις πιέσεις στις επιχειρήσεις και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να ενθαρρύνουν τους εμβολιασμούς και τις κάλεσε να δώσουν στους υπαλλήλους τους μια ημέρα άδεια για κάθε δόση του εμβολίου.

Χθες ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες συμβούλευαν τους κατοίκους να εμβολιαστούν «ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ» και υπογράμμιζαν την άδεια για εμβολιασμό, τις προσφορές των εστιατορίων και άλλου είδους κινήσεις επιβράβευσης.

Οι ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ενημέρωσαν τις τράπεζες, τους χρηματιστές και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να εντοπίσουν τους υψηλόβαθμους υπαλλήλους εκείνους που προτίθενται να εμβολιαστούν, ενώ ένα ιδιωτικό αθλητικό κλαμπ κάλεσε το προσωπικό του να εμβολιαστεί αλλιώς θα στερηθεί μελλοντικά επιδόματα, προαγωγές και αυξήσεις μισθών, σύμφωνα με ένα εσωτερικό υπόμνημα προς τους υπαλλήλους του.

Η κυβέρνηση έχει επίσης χαλαρώσει κάποια περιοριστικά μέτρα, όπως ο μικρότερος χρόνος καραντίνας για τους εμβολιασμένους κατοίκους καθώς η ανησυχία για την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο κινεζικό εμβόλιο Sinovac έχουν πλήξει την ζήτηση των εμβολίων.

Οι κάτοιοι επιτρέπεται να διαλέξουν ανάμεσα στα εμβόλια της Sinovac και της BioNTech, αλλά υπάρχει πλεόνασμα σε αχρησιμοποίητα εμβόλια και των δύο εταιρειών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Για να αποφευχθεί η απόρριψή τους, το Χονγκ Κονγκ πιθανόν να δωρίσει εμβόλια ή να ακυρώσει μελλοντικές παραλαβές, κινήσεις που πιθανόν να πλήξουν και τις μελλοντικές παραγγελίες, δήλωσαν οι αρχές στις 25 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ