Ένα κομμάτι διαστημικών συντριμμιών χτύπησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και συγκεκριμένα τον ρομποτικό βραχίονα Canadarm2. Το όργανο εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά τα συντρίμμια τρύπησαν τη θερμική κουβέρτα και προκάλεσαν ζημιά στο κάτω μέρος του βραχίονα.

Το αντικείμενο σημειώνεται ότι ήταν πολύ μικρό και είναι δύσκολο να ανιχνευτεί. Ο Canadarm2 σχεδιάστηκε από την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία (CSA) και βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και 20 χρόνια. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε έγινε η σύγκρουση, παρατηρήθηκε όμως για πρώτη φορά στις 12 Μαΐου κατά τη διάρκεια επιθεώρησης. Αυτή τη στιγμή NASA και CSA συνεργάζονται για να αποκτήσουν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης ώστε να αξιολογήσουν τη ζημιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγκρουση δεν προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία του Σταθμού, ούτε κινδύνευσαν οι ζωές των αστροναυτών. «Παρά τη σύγκρουση, τα αποτελέσματα της τρέχουσας ανάλυσης δείχνουν ότι η απόδοση του βραχίονα παραμένει ανεπηρέαστη. Η ζημιά περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα του βραχίονα και της θερμικής κουβέρτας. Το Canadarm2 συνεχίζει να εκτελεί τις προγραμματισμένες λειτουργίες του», αναφέρει ο CSA.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι χαρακτηριστική: