Παρουσιάζεται από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό «EU Digital COVID Certificate», το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην εκδήλωση στην οποία η κυβέρνηση ανακοινώνει τον τρόπο που θα λειτουργεί το πράσινο πιστοποιητικό, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ λαμβάνουν, επίσης, μέρος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Δείτε live την εκδήλωση

Πρόσβαση και απόκτηση

Ετσι όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Πιερρακάκης, οι Ελληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπαίνουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Το πιστοποιητικό, που θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.

Θα στηρίζεται δε σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε:

  • Ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί
  • Εαν και πότε έχει ασθενήσει
  • Εάν έχει αρνητικό τεστ μοριακό ή rapid.

Σημειώνεται ότι το αποδεικτικό προγενέστερης νόσησης -και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων- θα είναι έγκυρη για διάστημα έως 180 ημερών.