Το νέο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει να κάνει με τις σχέσεις του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού με την μαφία είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στο You Tube όπου κυκλοφόρησαν βίντεο του ηγέτη του οργανωμένου εγκλήματος, Σεντάτ Πεκέρ, στα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συνεργάτες του Ερντογάν πρωτοστατούσαν σε περίεργες υποθέσεις βιασμού, διακίνησης ναρκωτικών και ύποπτες δολοφονίες.

Στα επίμαχα βίντεο ο νέος αρχηγός της τουρκικής μαφίας Σεντάτ Πεκέρ φέρεται να στοχεύει τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς και τον γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, φροντίζοντας πάντως να είναι προσεκτικός και να μην στοχεύσει τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Πολιτικός σεισμός

Αλλά οι αναφορές του για εσωτερικές διαμάχες μεταξύ αντίπαλων ομάδων γύρω από τον Τούρκο πρόεδρο και για δεσμούς μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων με τη μαφία έχουν ήδη προκαλέσει σεισμό στην Τουρκία.

Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε ότι διέφυγε στο εξωτερικό με τη βοήθεια του Τούρκου ΥΠΕΣ, ο οποίος και φρόντισε να του διορίσει σωματοφύλακες. «Εσύ δεν φρόντισες για την ασφάλειά μου;», φέρεται να τον ρωτάει σε ένα από τα βίντεο.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές ο πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP και δημοσιογράφος, Μπαρίς Γιαρκαντάς, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είχαν συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο την Κυριακή που κράτησε μιάμιση ώρα. Η φημολογία κάνει λόγο για απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών, ιδιαίτερα μετά την ξαφνική χθεσινή συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί η οποία φέρεται να είχε ως θέμα συζήτησης το αν υπάρχει εμπλοκή του Σοϊλού, τον οποίο έχει στοχεύσει η μαφία και αν θα πρέπει να επέλθουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα..

Επισημαίνεται πάντως ότι την επομένη της συνάντησης με τον Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε μήνυση κατά του Σεντάτ Πεκέρ

Ο Ερντογάν θα στηρίξει τον Σοϊλού

Ο δημοσιογράφος Μπαρίς Γιαρκαντάς δήλωσε πάντως ότι στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα αύριο Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα προβεί σε δήλωση υποστήριξης προς τον υπουργό Εσωτερικών, αναρωτώμενος ωστόσο «αν μπορεί να δώσει στον Σουλεϊμάν Σοϊλού μια σθεναρή υποστήριξη μετά από τα τελευταία βίντεο που κυκλοφόρησαν. Τώρα η μουσική έχει αλλάξει κι ο χορός αλλάζει όταν αλλάζει η μουσική», είπε χαρακτηριστικά.

Την παραίτηση Σοϊλού έχουν ζητήσει τις τελευταίες ημέρες τα κόμματα του Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλί Μπαμπατζάν, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επί διακυβέρνησης ΑΚΡ, Γιασάρ Γιακίς, σε άρθρο του στηλιτεύει την κατάσταση και υποστηρίζει ότι «εάν οι ισχυρισμοί του Πεκέρ αποδειχθούν αληθινοί, δείχνουν διεφθαρμένες πρακτικές στην Τουρκία, παρατυπίες, απουσία κράτους δικαίου και αντιπαλότητες μεταξύ του μηχανισμού ασφαλείας και του δικαστικού σώματος».

Από την πλευρά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΑΚΡ δήλωσε ότι «εάν ένα χιλιοστό απά αυτά που λέει ο Πεκέρ αποδειχθεί αληθινό, αυτό είναι ήδη καταστροφή για τη χώρα. Οι εισαγγελείς που ακούν ή διαβάζουν τέτοια σκανδαλώδη νέα δεν χρειάζονται εντολή για ανάληψη δράσης. Πρέπει να ερευνήσουν αυτούς τους ισχυρισμούς με δική τους πρωτοβουλία χωρίς να τους ζητηθεί ή να τους δοθεί εντολή να το πράξουν».