Συνεχίζονται τα «αποκαλυπτήρια» του Χρήστου Καλογρίτσα για την υπόθεση Παππά – «SYRIZA Channel».

Καταθέτοντας για τρίτη μέρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής φέρεται να είπε ότι έχει στην κατοχή του και άλλο sms του τότε υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ που του συστήνει να πάει στον διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών του Ομίλου CCC Αντώνη Λιανό, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξει την εμπλοκή του κ. Παππά στην συμφωνία με τους Άραβες επιχειρηματίες.

Μάλιστα ο μάρτυρας επικαλέστηκε και «ένα χαρτί» στο οποίο περιγράφεται το «μοίρασμα των ποσοστών» του καναλιού.

«Χθες έβαλα τη μνήμη μου να δουλέψει δυνατά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ με αμφισβήτησαν. Σαν να μου ήλθε χθες στον ύπνο ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλο sms του Νίκου το οποίο λέει “πηγαίνετε στον Λιανό, στην CCC”. Η μνήμη μου είναι λίγο πεσμένη. Θα κοιτάξω να το βρω. Είμαι και κάπως κουρασμένος. Το λέω στην κυρία Τζάκρη…», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες και τα εξής:

«Επίσης σαν να θυμάμαι ένα χαρτί σαν να γράφει μέσα το μοίρασμα των ποσοστών του καναλιού. Με εμένα εξέχοντος. Ήμουν μπροστινός. Είχα τις μετοχές τους. Τις μετοχές του Νίκου του Παππά». «Μπροστινός ποιων;», ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο. «Είχα τις μετοχές τους», απάντησε ο μάρτυρας, ενώ ο βουλευτής επέμεινε: «Είχατε πει ότι πολιτικά ήσασταν μπροστινός. Ότι τρέξετε πολιτικά το εγχείρημα του καναλιού». Και απάντησε: «Είχα τις μετοχές του Νίκου του Παππά».

Ο μάρτυρας προχώρησε και παραπέρα ως προς τις σχέσεις που διατηρούσε τότε με τον κ. Παππά: «Άκουσα πως ο Νίκος ο Παππάς συνάντησε όλους τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρθηκαν για τα κανάλια. Άρα σημαίνει ότι μας είδε όλους κατά τον ίδιο τρόπο. Άρα σημαίνει πως κοιμόταν και στα σπίτια όλων αυτών. Έτσι έκανε σε εμένα. Άρα υποθέτω τα ίδια έκανε με όλους. Εμένα ο Παππάς ήταν φίλος. Να ξεκαθαρίσει: έτσι με έβλεπε; Όπως τους άλλους; Ή είχαμε κάτι το διαφορετικό; Με είδε στο σπίτι του. Στο σπίτι μου. Στο γραφείο μου! Εκεί γνώρισε πολύ κόσμο στο γραφείο μου. Εκεί υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν παραμείνει. Για μια Βουλγάρα καφετζού. Ερχόταν πίναμε καφέ. Είχα κι έναν γιατρό», φέρεται να κατέθεσε.

«Εκτελούσα τις εντολές Παππά πειθήνια. Σαν στρατιώτης»

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον εισηγητή της ΝΔ Θάνο Πλεύρη αν ως «μπροστινός» είχε τον πρώτο λόγο ή οι αποφάσεις για το κανάλι λαμβάνονταν από τρίτα πρόσωπα και απάντησε: «Δάνεισα μόνο το όνομα μου. Δεν μπορούσα να δώσω τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό. Στρατολογήθηκα». «Τις αποφάσεις θα τις έπαιρνε ο Παππάς;», ρωτήθηκε ο κ. Καλογρίτσας και απάντησε: «Μου τις έδινε ο Παππάς και τις εκτελούσα πειθήνια. Σαν στρατιώτης». Ενώ ερωτηθείς για την «ομάδα Παππά» σημείωσε ότι «στο γραφείο υπάρχουν στοιχεία τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσα να βρω αργότερα».

Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να υποστήριξε ότι «δεν είχε σχέση με τις αποφάσεις». «Εγώ έπαιρνα οδηγίες. Οι οδηγίες καμία φορά υπερέβαιναν τη σχέση την οποία είχαμε συμφωνήσει να έχουμε. Όταν όμως μου ζητούσαν μια στήριξη αφού μου υπόσχονταν διάφορα…το έκανα. Ήμουν απόλυτα πειθαρχημένος». Ρωτήθηκε από τον κ. Πλεύρη τις οδηγίες από ποιον τις έπαιρνε και απάντησε: «Ο λήγων, το “δια ταύτα”, ήταν ο Παππάς. Υπήρχαν και άλλοι…». «Το Μαξίμου ήταν ενημερωμένο για τις κινήσεις Παππά;», τον ρώτησε ο εισηγητής της ΝΔ. «Το δια ταύτα το έλεγε αυτός στο τέλος. Στο τέλος. Έλεγε “καπετάνιο” ή “Χρηστάκo” και μετά προχωρούσα…».

Ο κ. Πλεύρης φέρεται να διάβασε το μήνυμα στο οποίο αναφερόταν το θέμα της εγγυητικής και τον ρώτησε τι σχετικές οδηγίες είχε λάβει. «Αυτές που σας είπε ο Τόμπρας. Ο Τόμπρας είπε πως υπήρχε αφανής εταιρεία», απάντησε, ενώ ο κ. Πλεύρης τον ρώτησε αν ο Χούρι της CCC είχε συμφωνήσει με τον κ. Παππά. «Μου είπε ο Παππάς όσα μου είχε πει ο Χούρι. Πήγα στο πόρτο Χέλι να γνωρίσω τονσυνέταιρο της ομάδας», απάντησε, ενώ ρωτήθηκε και για την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. «Στο Μαξίμου είχα πάει πολλές φορές. Συναντούσε κάποιους. Συνήθως ήταν ο Νίκος Παππάς. Τον συνάντησα πολλές φορές με δεκάδες τρίτους», ήταν η απάντηση του μάρτυρα, ο οποίος διευκρίνισε ότι συναντήσεις υπήρξαν και για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η σημασία του «White House»

Ενώ όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει το «White House», απάντησε: «Την λέξη αυτή όντως την άκουσα. Την είπε ο Άραβας. Αυτό που κατάλαβα ήταν πως επρόκειτο για απόφαση από πολύ “ψηλά”». Ρωτήθηκε και για την σημασία του «White Porscha» και απάντησε: «Μου είπαν πως αραβικά σήμαινε το “κορυφαίο”, το “πρώτο”». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «ο Νίκος μπορεί να έπαιρνε ομαδικές αποφάσεις από κάπου, όμως η απόφαση του Νίκου ήταν εντολή». Στο σημείο εκείνο ρωτήθηκε από τον κ. Πλεύρη αν είχε γίνει χρήση του ονόματος του τότε πρωθυπουργού και ο κ. Καλογρίτσας απάντησε: Αφήστε τα αυτά. Σας παρακαλώ. Θυμάμαι κάποτε όταν παραπέμφθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο αείμνηστος Μητσοτάκης είχε πει κακώς τον παραπέμψατε. Ο πρωθυπουργός είναι θεσμός αλλιώτικος. Για μένα το Αλέξης – Χρήστος είναι φιλία. Το πρωθυπουργός – Χρήστος είναι τιμή». Ρωτήθηκε όμως και για τα αν είχε 8 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του και αν για την έκδοση της εγγυητικής χρησιμοποιήθηκαν τελικά τα 3 εκατ. Ευρώ της CCC και απάντησε: «Τα 3 εκατ. της CCC».

Οι 7 φάσεις της υπόθεσης

Ο επιχειρηματίας χώρισε σε επτά φάσεις την όλη υπόθεση:

Η πρώτη, από το 2015 έως την έκδοση της εγγυητικής των 3 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη, από την έκδοση της εγγυητικής και την απόκτηση κατ’ αρχήν της άδειας (προσωρινής) «όπου έγινε ένα τεράστιο πανηγύρι και μπήκε η μισή Ελλάδα στον διαγωνισμό».

Η τρίτη, «μετά τη δίωξη μου και τη δολοφονία των χαρακτήρων της οικογένειας μου έως την εκδίωξη – διακοπή των σχέσεων μου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ανθρώπους αυτούς».

Η τέταρτη, «είναι η προσπάθεια των Αράβων να δουν κάτι με εμένα».

Η πέμπτη φάση, «είναι οι αποφάσεις των Αράβων με τα δικαστήρια».

Η έκτη, «είναι η απόφαση η δική μας να μην προχωρήσει το θέμα» και η έβδομη φάση «είναι το σήμερα».

«Από άρχοντας που ήμουν, καθώς είχα εκατοντάδες έργα να κάνω, σήμερα πρέπει να δουλέψω για να ζήσω όλο αυτόν τον κόσμο. Τα παιδιά μου που είναι άρρωστα. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξα ποτέ υπεργολάβος. Ήμουν πάντα κύριος ανάδοχος έργων. Τώρα όταν πηγαίνω να ζητήσω καμία υπεργολαβία μου λένε “επειδή είσαι αυτός που είσαι πώς να σου δώσουμε έργα; Είσαι τοξικός”. Αυτό το λένε και για τη σημερινή κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στη εξουσία». Δεν έλειψαν και οι κόντρες στην προανακριτική όταν ο μάρτυρας επικαλέστηκε την ασθενή μνήμη του. «Να τα θυμηθείς όλα τώρα. Τώρα», φέρεται να του φώναξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος του είπε ότι «θυμήθηκε τα σταλινικά δικαστήρια και πιέζει», ενώ ο μάρτυρας σχολίασε: «Κύριε Μαρκόπουλε ο Πολάκης δεν ξέρει τον Στάλιν. Δεν τον ξέρει. Έχει άγνοια…».