Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στην ελληνική διπλωματία η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία δείχνει να παγιώνεται τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό. Προβληματισμός που σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε και κατά τις συναντήσεις που είχε χθες ο Νίκος Δένδιας με τους εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για το σύνολο των εξελίξεων. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρόσκλησή του προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Αθήνα. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η ημερομηνία που έχει προταθεί για την επίσκεψη είναι στο τέλος Μαΐου, πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, με αντίστοιχες πληροφορίες να υπάρχουν και από την Αγκυρα, αλλά με την απάντηση του τούρκου ΥΠΕΞ να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Κατόπιν της επίσκεψης Τσαβούσογλου, εξάλλου, θα μπορούσε να ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ – με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν και τον ρόλο του «αμερικανικού παράγοντα» για μια τέτοια εξέλιξη.

Οι συναντήσεις

Ο Δένδιας αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στο ταξίδι του στην Αγκυρα και τις συναντήσεις του με Τσαβούσογλου και Ερντογάν, όσο και στα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, στη Γενεύη, που οδήγησαν σε «αδιέξοδο».

Αρμόδιες πηγές σημείωναν στα «ΝΕΑ» ότι η σκλήρυνση των θέσεων της Αγκυρας στις διερευνητικές έχει καταγραφεί και στους δύο πρόσφατους γύρους που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, χωρίς να διαφαίνεται καμία διάθεση υποχώρησης. Η τουρκική πλευρά ακολουθεί πιστά τις δηλώσεις Ερντογάν, και μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ, όσον αφορά τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με την Αγκυρα, κάθε ελιγμός εκτιμάται ότι γίνεται ακόμα πιο δύσκολος.

«Η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία» επανέλαβε χθες ο Δένδιας, θέτοντας ως προϋπόθεση των προσπαθειών την αποφυγή προκλήσεων και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Για την ανάγκη ενεργητικής επιμονής στα ουσιαστικά σημεία του διαλόγου και όχι σε δευτερεύοντα θέματα όπως η οικονομία μίλησε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η πίεση που δέχεται η Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα τόνισε (Φόρουμ των Δελφών) ότι «όταν μιλάμε για την ασφαλή Ευρώπη θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι στη γειτονιά μας υπάρχουν αυταρχικά κράτη, μερικά από αυτά έχουν αναθεωρητική ατζέντα, θέτοντας σε κίνδυνο τις αξίες του δυτικού πολιτισμού ή τις αξίες που αποτελούν τη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας», ενώ σημείωσε τη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία που έχει υιοθετήσει η ΕΕ, η οποία για να πετύχει θα πρέπει – όπως είπε – να είναι ενωμένη.