«Η πανδημία υποχωρεί και η αισιοδοξία επιστρέφει», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Δημήτρη Κοτταρίδη.

Η συζήτηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Η διάθεση του κόσμου να αυξήσει την καταναλωτική δαπάνη και η δυναμική που δείχνει να έχει ο τουρισμός φέτος θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, είπε ο υπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «θα έχουμε μία ισχυρή ανάπτυξη, καλύτερη και από τις προβλέψεις που έχει κάνει η ΕΕ».

Σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, επεσήμανε ότι ήταν αυτή που, τον καιρό της κρίσης, στήριξε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γι’ αυτό και ήταν απαραίτητο να στηριχτεί οικονομικά και η ίδια.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ να μεταφερθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι αυτό θα συμβεί, αφού όμως πρώτα ολοκληρωθεί ο διάλογος με δήμους και περιφέρειες για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων. «Υπάρχουν επικαλύψεις στις αρμοδιότητες που μετράνε δεκαετίες», τόνισε προσθέτοντας ότι ο διάλογος αυτός αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, οπότε θα υπάρξουν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ο νόμος Σκουρλέτη απέτυχε και έφερε ακυβερνησία», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας, παρουσιάζοντας συνοπτικά τις προτεραιότητες του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος, όπως είπε, έχει ήδη αγκαλιαστεί από δημάρχους, που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ο νόμος θα λύνει πρακτικά προβλήματα, θα έχει όριο εισόδου 3%, θα περιορίζει τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και θα επαναφέρει την 5ετή θητεία, κατέληξε ο υπουργός.