Αν και οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του κεντροδεξιού κόμματος ΔΗΣΥ (Δημοκρατικού Συναγερμού), ίσως με μειωμένη δύναμη από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, ωστόσο οι εκλογές της 30ής Μαΐου στη Μεγαλόνησο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και τούτο γιατί, θα μετρηθεί η δύναμη  των κυπριακών κομμάτων και θα χαραχθεί η νεα στρατηγική για το κυπριακό ενόψει της νέας πενταμερούς που ετοιμάζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Και βεβαίως θα είναι πρόβα τζενεράλε για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, στις οποίες θα κριθεί και ο διάδοχος του Νίκου Αναστασιάδη.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που οι εκλογές στην Κύπρο έχουν ενδιαφέρον. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση της δύναμης των μικρών κομμάτων και κομμάτων που έχουν άνοδο στην Ευρώπη.  Το γεγονός άλλωστε ότι υπάρχει ρεκόρ υποψηφίων για τις 56 έδρες της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών. Συνολικά οι υποψήφιοι είναι έως τώρα 650.

Δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αύριο, κατά την επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων. Σημειώνεται ότι και οι Τουρκοκύπριοι που διαθέτουν κυπριακή υπηκοότητα και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ψηφίσουν.

Το ΔΗΣΥ είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης και από αυτό προέρχεται και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ισχυρό κόμμα θεωρείται το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ, το ισχυρότερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη, ένα κομμουνιστικό κόμμα που ουδέποτε είχε ως σήμα στο σφυροδρέπανο. Αυξημένο ποσοστό εμφανίζουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ στην Κύπρο υπάρχει και κόμμα των Ζώων, με ελπίδες εισόδου στη Βουλή.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2016, ο συνολικός αριθμός υποψηφιοτήτων δεν έφτασε τους 500.

Ρεκόρ όμως εκτιμάται ότι θα υπάρχει  και στο κόστος των εκλογών, καθώς η λειτουργία κινητών καλπών εκτοξεύει τις δαπάνες, οι οποίες αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τον κονδύλι του προϋπολογισμού, το οποίο ανέρχεται στα €3,6 εκατομμύρια.

Πρόκειται για εκλογές μεσούσης της πανδημίας και έχει προβλεφθεί να ψηφίσουν και όσοι νοσηλεύονται με covid. Υπάρχει πρόβλεψη για κινητές κάλπες.

Ο τελικός αριθμός των κινητών καλπών θα ξεκαθαρίσει το βράδυ της Παρασκευής, όταν εξακριβωθεί ο τελικός αριθμός των ασθενών με Covid- 19, οι οποίοι θα δηλώσουν ενδιαφέρον για να ψηφίσουν. Μια πρώτη εκτίμηση,  ίναι ότι ο αριθμός των κινητών καλπών θα κυμανθεί γύρω στις 200. Για τη λειτουργία των κινητών καλπών έγιναν ασκήσεις επί χάρτου με χρονομέτρηση του χρόνου διακίνησης στους δρόμους ανά επαρχία.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, συνολικά στις Βουλευτικές Εκλογές θα εργαστούν 5,5 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 465 είναι οι άνεργοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εργαστούν. Η αμοιβή που θα λάβουν όσοι εργαστούν ανέρχεται στα €183.