Με τις βεβαιώσεις αρνητικού self test στο χέρι, μάσκες, αντισηπτικά αλλά και χαρούμενη διάθεση, επέστρεψαν το πρωί της Δευτέρας στα θρανία οι μαθητές, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Μετά από τα Λύκεια που είχαν  ανοίξει πριν το Πάσχα, σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι, σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τους μαθητές να μην κρύβουν την χαρά τους για την επιστροφή στη διαζώσης εκπαίδευση.

Τα σχολεία, ειδικά της πρωτοβάθμιας,  γέμισαν παιδικές φωνές και χαμόγελα – κάτω από τις μάσκες, που υποχρεωτικά φορούσαν όλα τα παιδιά.

Απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορoναϊό, η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test.

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

Τα self test διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.

Οι φόβοι

Πάντως, φαίνεται πως έχουν προκύψει κάποια προβλήματα με τα self test, καθώς γονείς αναφέρουν ότι κάποια είναι ελαττωματικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται λάθη στην αυτοδιάγνωση. Σχολιάζοντας το θέμα, ο καθ. Πνευμονολογίας, Aντ. Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, συνέστησε να γίνεται επαναληπτικό τεστ.

«Να γίνεται ένα έλεγχος των εταιρειών που προμηθεύουν τα self test για να εξακριβωθεί αν είναι εντάξει με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις από το Υπ. Υγείας», πρόσθεσε.

«Η πιθανότητα να βγει ένα παιδί θετικό είναι πολύ μικρή, 1/1000, να μην ανησυχούν οι γονείς. Τα ελαττωματικά τεστ έχω την αίσθηση ότι είναι πολύ λίγα», ανέφερε ο καθηγητής και συνέστησε οι φαρμακοποιοί να ελέγχουν τα τεστ όταν τα παραλαμβάνουν.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, φέρεται ότι είχαν δηλωθεί στην σχετική πλατφόρμα περί τα 858 θετικά self test μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού σχολείων. Συνολικά, μέχρι εκείνη την ώρα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα 255.528 τεστ από το σύνολο των 1,7 εκατομμυρίων ατόμων που επέστρεψαν στα σχολεία.

Αλαλούμ με ψευδώς θετικά self test σε μαθητές

Στο μεταξύ, ένα απίστευτο αλαλούμ προκλήθηκε με τα self test των μαθητών στα Ιωάννινα, καθώς δεκάδες προέκυψαν θετικά,  με αποτέλεσμα αφενός την αγωνία γονέων και παιδιών και αφετέρου την ταλαιπωρία.

Γονείς επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και δεκάδες μαθητές κλήθηκαν να επαναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test τόσο στην κεντρική πλατεία όσο και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Από το αποτέλεσμα του rapid test προέκυψε σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις ότι το self είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα.Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή μόνο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν 500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θετικά ήταν μόλις πέντε από τα τεστ που διενεργήθηκαν.

Τι κάνουμε όταν το self test είναι θετικό

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, δηλώνεται το αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει, ότι «η χρήση του self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.».

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι σχολικές μονάδες έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία».

Παράταση σχολικού έτους

Υπενθυμίζεται, ότι το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δε θα διεξαχθούν ούτε φέτος.

Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Από σήμερα επαναλειτουργούν επίσης τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί καθώς η επαναλειτουργία τους θεωρείται δύσκολη, με δεδομένο ότι τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν εύκολα να τηρούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Το θέμα θα επανεξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες