Τα 3.000 προσεγγίζουν τα συνολικά θετικά σελφ τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία  πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τα θετικά τεστ μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας εκτιμάται ότι έφτασαν κοντά στις 3.000 .

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, μετέβησαν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα, αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος καθώς χθες, είχε πέσει η πλατφόρμα για κάποιο διάστημα. 

Με τις βεβαιώσεις αρνητικού τεστ επέστρεψαν οι μαθητές

Εν τω μεταξύ, με τις βεβαιώσεις αρνητικού self test στο χέρι, μάσκες, αντισηπτικά αλλά και χαρούμενη διάθεση, επέστρεψαν το πρωί της Δευτέρας στα θρανία χιλιάδες  μαθητές, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

 Μετά από τα Λύκεια που είχαν  ανοίξει πριν το Πάσχα, σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι, σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τους μαθητές να μην κρύβουν την χαρά τους για την επιστροφή στη διαζώσης εκπαίδευση.

Τα σχολεία, ειδικά της πρωτοβάθμιας,  γέμισαν παιδικές φωνές και χαμόγελα – κάτω από τις μάσκες, που υποχρεωτικά φορούσαν όλα τα παιδιά.

Απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορoναϊό, η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test.

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

Τα self test διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο

βράδυ.

Αλαλούμ με ψευδώς θετικά self test

Κατά τα λοιπά, ένα απίστευτο αλαλούμ προκλήθηκε με τα self test των μαθητών στα Γιάννινα, πιθανόν και σε άλλες περιοχές καθώς δεκάδες από αυτά βγήκαν θετικά ή οριακά θετικά.

 Όλα ξεκίνησαν από το πρωί, όταν μαθητές άρχισαν να κάνουν τα τεστ εν όψει της επιστροφής στα θρανία. Ωστόσο δεκάδες προέκυπταν θετικά με αποτέλεσμα αφενός την αγωνία και αφετέρου την ταλαιπωρία.

Γονείς επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και δεκάδες μαθητές κλήθηκαν να επαναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test τόσο στην κεντρική πλατεία όσο και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Από το αποτέλεσμα του rapid test προέκυψε σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις ότι το self είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα.Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή μόνο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν 500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θετικά ήταν μόλις πέντε από τα τεστ που διενεργήθηκαν.

Τι έχει συμβεί με τα self test;

Προς το παρόν απάντηση δεν έχει δοθεί παρά μόνο γίνονται εικασίες για ενδεχόμενο πρόβλημα στην συγκεκριμένη παρτίδα. Πρόκειται πάντως για ένα σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει όλες τις αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς.