Στις διερευνητικές επαφές για την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο αναφέρθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν εκφράζοντας τη λύπη του για τη συμπαράσταση του αιγυπτιακού στον ελληνικό λαό.

Προσπάθεια ανάκτησης των δεσμών τους

«Η διάθεση μας απέναντι στους Αιγύπτιους είναι θετική. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε και να συνεχίσουμε τους ιστορικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Μας προκαλεί λύπη ότι ο αιγυπτιακός λαός με το ζόρι είναι μαζί με τον ελληνικό λαό. Ο Αιγυπτιακός λαός συμπαραστέκεται στον ελληνικό λαό και αυτό μας προκαλεί λύπη. Γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησαν επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες και μέσω των υπουργείων Εξωτερικών».

Υπέρ της πρότασης Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε θέση υπέρ της απελευθέρωσης στις πατέντες των εμβολίων κατά του κοροναϊού και τάχθηκε με την πρόταση Μπάιντεν.

«Η επιστήμη αποτελεί κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας, δεν πρέπει να υπάρχουν αντιζηλίες στην επιστήμη» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

«Η λογική «εμείς έχουμε παραγάγει κάτι και δεν το μοιραζόμαστε με κανέναν» αποτελεί λανθασμένη προσέγγιση, σε ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια υγεία».

Περιμένουμε το ρωσικό εμβόλιο

«Έχουμε πει πως είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποίησουμε τα δικά μας εμβόλια, τόσο στη χώρα μας, αλλά και να τα μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο, εκεί που υπάρχει ανάγκη» πρόσθεσε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε:

«Συζητήσαμε με τον Πούτιν για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik και περιμένουμε να το λάβουμε στη χώρα μας. Αργότερα, η Τουρκία θα συνεισφέρει και στην παραγωγή του».