Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (23/07-08/08)  στο Τόκιο έχει ξεκινήσει. Η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού που αναβλήθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας του κοροναϊού θα διεξαχθεί φέτος με αυστηρά μέτρα προστασίας και με τους συμμετέχοντας εμβολιασμένους. Όπως ανέφερε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.), έχει γίνει συμφωνία με δύο εταιρείες για την παροχή εμβολίων σε αθλητές και αξιωματούχους που θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έδωσε τα χέρια με τις Pfizer/BioNTech. Οι συμμετέχοντες στους Αγώνες θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δωρεάν στις χώρες τους μέσω επιμέρους προγραμμάτων εμβολιασμού. Πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια που γίνεται από τους διοργανωτές προκειμένου να μετριασθούν οι  ανησυχίες του δύσπιστου ιαπωνικού κοινού, το οποίο αντιδρά στη διεξαγωγή των Αγώνων λόγω της υγειονομικής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει τον πλανήτη. 

Σημειώνεται, ότι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μόνο το 1% του ιαπωνικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, υπόκεινται σε περιορισμούς, με τα εστιατόρια, τα μπαρ και αρκετές επιχειρήσεις να έχουν κατεβασμένα ρολά.

«Όσο περισσότεροι αθλητές εμβολιάζονται στους Αγώνες, τόσο περισσότερη ασφάλεια θα υπάρχει για τους αθλητές, τους αξιωματούχους, την ιαπωνική κοινότητα και επίσης για τις αντίστοιχες κοινότητές μας όταν επιστρέψουμε στο σπίτι», δήλωσε στους «New York Times» η Rosie MacLennan, αθλήτρια στο τραμπολίνο από τον Καναδά, που στο δύο προηγούμενους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες κέρδισε χρυσά μετάλλια.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός για κανέναν από τους συμμετέχοντες. Άλλωστε, οι διοργανωτές έχουν καταστήσει σαφές ότι προετοιμάζονται σαν να μην έχουν διατεθεί εμβόλια στους αθλητές. Στα μέτρα που θα ισχύουν περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας ενώ γίνονται συζητήσεις και για «φούσκες». Οι αθλητές, αθλήτριες, εργαζόμενοι, εθελοντές θα ζουν δηλαδή σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Στο Ολυμπιακό Χωριό θα υπάρχει περιορισμός χρόνου στους δημόσιους χώρους, ενώ ακόμα και στο φαγητό ο χρόνος θα είναι συγκεκριμένος.

Σε κάθε περίπτωση, με περισσότερους από 11.000 αθλητές από περισσότερες από 200 χώρες να δηλώνουν παρόντες ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί η υπερμετάδοση του ιού.  «Το σχέδιο εμβολιασμού αναπτύχθηκε όχι μόνο για να συμβάλει στο ασφαλές περιβάλλον των Αγώνων, αλλά και από σεβασμό στους κατοίκους της Ιαπωνίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε.

«Αυτή η δωρεά εμβολίων είναι ακόμη ένα εργαλείο στην φαρέτρα μας, όσον αφορά τα μέτρα που θα βοηθήσουν τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο να είναι ασφαλείς. Ασφαλείς  και για όλους τους συμμετέχοντες αλλά και για τους ευγενικούς Ιάπωνες οικοδεσπότες μας. Προσκαλούμε τους αθλητές και όσους συμμετέχουν στους Αγώνες να δώσουν το παράδειγμα και να αποδεχτούν το εμβόλιο όπου και όταν είναι δυνατόν.», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ. Υπενθυμίζεται, ότι τον Μάρτιο η Κίνα συμφώνησε να παράσχει εμβόλια στους συμμετέχοντες στους Αγώνες. Ωστόσο, το κινέζικο σκεύασμα δεν έχει ακόμη εγκριθεί σε πολλές χώρες και αρκετές -συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας – δήλωσαν ότι δεν θα δεχτούν την προσφορά αυτή.

«Πολλές ομάδες δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια»

Ο Jonathan Finnoff, επικεφαλής ιατρός της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η συμφωνία για τα εμβόλια θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση παγκοσμίως, ιδιαίτερα για αθλητές σε χώρες όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού μόλις ξεκίνησαν. «Ενώ τα εμβόλια είναι διαθέσιμα εδώ στις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο δεν είναι και πολλές, πολλές ομάδες δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια» είπε σύμφωνα με τους «New York Times».  Την ίδια ώρα, οι ιθύνοντες εργάζονται επίσης σε εκπαιδευτικές εκστρατείες για αθλητές που μπορεί να διστάσουν να εμβολιαστούν.

Πριν από την ανακοίνωση για τη συμφωνία με τις εταιρείες, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι περίπου το 60% των εθνικών ομάδων θα εμβολιαζόταν εγκαίρως για τους Αγώνες. «Οι δωρεές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση αυτού του αριθμού», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος, Andrew Parsons. Ωστόσο, οι διαφωνίες αναφορικά με το κατά πόσο οι Ολυμπιονίκες και οι επαγγελματίες αθλητές πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό, ενώ τόσες πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση, παραμένει.