Μια σειρά κοινών δράσεων για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο περιλαμβάνεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις συνέργειες μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Συντονισμένες ενέργειες για την υποστήριξη παιδιών, γονέων και κηδεμόνων, καθώς και εκπαιδευτικών, στον τομέα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα ενδοσχολικής βίας, τεχνολογίας, παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης.
  • Κοινές δράσεις με στόχο την ενίσχυση οικογενειών και παιδιών που βρίσκονται σε κρίση, καθώς και ενέργειες για την προαγωγή της υγείας.
  • Ο Δήμος Πειραιά θα συμμετέχει στα προγράμματα Amber Al ert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και Missing Al ert Hellas για ενήλικες που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο.

Επιπλέον, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών άλλων υπηρεσιών του Δήμου με σκοπό την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής» σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Al ert και Missing Al ert .

Είναι χαρακτηριστικό ότι  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου τις τρεις Γραμμές Βοήθειας, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά 24 ώρες, στελεχώνονται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

* Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

* Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000

* Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του τόνισε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ο Δήμος Πειραιά διευρύνει την ήδη στενή συνεργασία του με Το Χαμόγελο του Παιδιού, έναν σπουδαίο Οργανισμό με 25 χρόνια κοινωνικής προσφοράς. Σκοπός του Συμφώνου Συνεργασίας είναι να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο Το Χαμόγελο του Παιδιού, υλοποιώντας κοινές δράσεις και συντονισμένες ενέργειες για παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο, ενδυναμώνοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο κ. Κώστα Γιαννόπουλο για την εξαιρετική μας συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Ο Δήμος Πειραιά είναι πάντα αρωγός στο Χαμόγελο του Παιδιού, το οποίο έχει καταστεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένας φορέας με αξιόλογο κοινωνικό έργο».

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Χρήστος Αγραπίδης, σε δήλωσή του επισήμανε:

«Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Πειραιά και στο Χαμόγελο του Παιδιού για την ενδυνάμωση των κοινωνικών μας δράσεων.  Η προσφορά του Χαμόγελου του Παιδιού στον τομέα των κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων είναι πολύτιμη και αναμφισβήτητη. Με τη συνεργασία αυτή ο Δήμος Πειραιά ενισχύει περισσότερο τις κοινωνικές του υπηρεσίες.  Συμπληρώνει και δεν υποκαθιστά τον θεσμικό τους ρόλο. Ανοίγει νέους ορίζοντες κοινωνικής δραστηριότητας σε τομείς που δεν μπορούσαμε μέχρι τώρα να αναπτύξουμε, όπως στήριξη των παιδιών και των οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση, είτε  λόγω έλλειψης προσωπικού είτε επειδή δεν  διαθέτουμε την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Στις νέες συνθήκες  που θα διαμορφωθούν μετά το τέλος της πανδημίας,  ο Δήμος Πειραιά και οι κοινωνικές υπηρεσίες θα είναι πρωτοπόρες και έτοιμες να ανταποκριθούν και σε νέους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επικύρωση της Συνεργασίας με το Δήμο Πειραιά αποτελεί μια ιδιαίτερη σημαντική ενέργεια που θα διευρύνει  τις δυνατότητες στήριξης οικογενειών και παιδιών σε θέματα βίας, αλλά και ενδοοικογενειακής βίας προβλέποντας παράλληλα, και για το Δήμο Πειραιά,  τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Βοήθειας για Παιδιά SOS 1056.

Επιπλέον, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης στον Πειραιά, θέτοντας στη διάθεση του Δήμου το σύνολο των υπηρεσιών του για κάθε παιδί που έχει ανάγκη ή βρίσκεται σε κίνδυνο. Με το παρόν Σύμφωνο δίνεται περαιτέρω η δυνατότητα σε παιδιά και εθελοντές να μπορούν να δράσουν σε ζητήματα που αφορούν στην προώθηση της ευημερίας των παιδιών, και για τα οποία θα κληθούν από τον Δήμο ή που θα εντοπίσει ο Οργανισμός μας, πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά».