Επίσημη έρευνα περί μη δηλωμένης χρηματοδότησης του πρωθυπουργού της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με την πλουσιοπάροχη ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας, άνοιξε η Επιτροπή Ελέγχου των Εκλογών της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ρυθμιστική που ελέγχει τη χρηματοδότηση των υποψηφίων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση απαιτεί βάσει νομοθεσίας τη δήλωση κάθε είδους χρηματοδότησης από ένα ποσό και πάνω που δέχεται κάθε πολιτικός.

Σύμφωνα με το BBC, η Επιτροπή ήταν ήδη από τον Μάρτιο σε επαφή με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα για την υπόθεση της αλλαγής στη διακόσμηση της πρωθυπουργικής κατοικίας από τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά την Τετάρτη ανακοίνωσε πλέον ότι έχει πλέον επαρκείς ενδείξεις ώστε να υποπτεύεται ότι μπορεί να έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Συνεπώς αρχίζει άμεσα έκτακτη έρευνα για το θέμα, όπως προβλέπει το καταστατικό της Επιτροπής.

«Είμαστε τώρα πεπεισμένοι ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να υποπτευόμαστε ότι μπορεί να έχουν προκύψει ένα ή περισσότερα αδικήματα στην υπόθεση. Θα ξεκινήσουμε επομένως επίσημη έρευνα ώστε να διευκρινιστεί τι έχει γίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αρνείται τις κατηγορίες

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να πει εάν ο Τζόνσον έλαβε αρχικά δάνειο για την κάλυψη των εξόδων. Ωστόσο, επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός «ενήργησε σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο».

Σημειώνεται πως οι πολιτικοί πρέπει να δηλώνουν τις δωρεές ώστε οι πολίτες να μπορούν να δουν ποιος τους έχει δώσει χρήματα και αν αυτό έχει επιρροή στις αποφάσεις τους.