Έφτασε η ώρα των αποφάσεων για την κατάργηση αποστολής SMS και την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων μιας και σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Οι ειδικοί, οι οποίοι συνεδριάζουν για να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και να εξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων μετά το Πάσχα, πιθανόν να δώσουν το πράσινο φως για την κατάργηση του συστήματος μετακινήσεων -το οποίο ούτως ή άλλως το τελευταίο διάστημα είχε ατονήσει, με μεγάλη μερίδα πολιτών να μην στέλνει καν μήνυμα- από την προσεχή Δευτέρα 3 Μαϊου.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν προτείνει ήδη στους ειδικούς επιστήμονες να μην χρησιμοποιούνται τα SMS μετά τις 3 Μαΐου, οπότε και ανοίγει η εστίαση και δεν φαίνεται να έχει νόημα αυτός ο περιορισμός. Ωστόσο, από την πλευρά των ειδικών υπάρχει ακόμη επιφύλαξη σχετικά με τη χαλάρωση του εν λόγω μέτρου, γι’ αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει άρση του στις 15 Μαϊου, ημερομηνία που ξεκινά η τουριστική περίοδος.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται πιθανότατα κι εντός της ημέρας ή το αργότερο τη Μεγάλη Παρασκευή.

Διχογνωμία

Μπορεί η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, να ανέφερε τη Μεγάλη Τρίτη πως αναμένεται να εξεταστεί η κατάργηση της αποστολής των SMS στο 13033 ωστόσο κυβερνητικά στελέχη λένε «όχι τώρα».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σε σχετικές δηλώσεις στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι «μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα SMS στο 13033». Ενώ φρένο επ’ αυτού έβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για κατάργηση του SMS, αλλά θα μπορούσε να καταργηθεί τις επόμενες ημέρες αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 και ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υποστήριξε πως «είμαστε προ των πυλών της κατάργησης του SMS».

Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων της Πολιτικής Προστασίας και προφανώς της αρμόδιας επιτροπής για να ξέρουμε την ακριβή ημέρα άρα, αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να το πούμε, αλλά φυσικά τελειώνει».

«Ελευθερώνονται» οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Στο πλαίσιο χαλάρωσης των μέτρων πάντως, το σίγουρο είναι πως από τη Δευτέρα 3 Μαΐου θα αποτελέσει παρελθόν ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει τις καθημερινές, εξαιρουμένων των μετακινήσεων σε κομμωτήρια και καταστήματα. Επίσης, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης για σωματική άσκηση με τον κωδικό «6».

Ήδη στο θέμα αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισημαίνοντας πως από τη Δευτέρα 3 Μαΐου που ανοίγει η εστίαση θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να στέλνει sms για να πάει σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ.

Στο ίδιο πνεύμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εκτίμησε πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα απελευθερωθούν από τη Δευτέρα του Πάσχα με αφορμή το άνοιγμα της εστίασης.

Στρώνει τραπέζι η εστίαση

Επίσης, από την προσεχή Δευτέρα 3 Μαϊου αναμένεται να επαναλειτουργήσει η εστίαση, σχεδόν έξι μήνες μετά το κλείσιμο των καταστημάτων.

Εν αναμονή της σχετικής απόφασης όπου θα διευκρινίζονται αρκετά ζητήματα που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει, το μόνο σίγουρο είναι πως τα μέτρα θυμίζουν αυτά που είχαν ισχύσει την προηγούμενη φορά που η εστίαση επαναλειτουργούσε μετά από lockdown.

Η κεντρική ιδέα είναι η διασφάλιση των αποστάσεων, η εκμετάλλευση όσο το δυνατόν περισσότερο των υπαίθριων χώρων και ο συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:

  • Θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
  • Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
  • Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
  • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.
  • Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
  • Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
  • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
  • Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.
  • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
  • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Στις 23:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας

Από την προσεχή Δευτέρα 3 Μαϊου έρχεται αλλαγή και στην απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα ξεκινά από τις 23:00.

Σημειώνεται πως από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 22:00 και θα λήγει στις 05:00 το πρωί.

Πάντως, δεν τίθεται θέμα προστίμου λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας για όσους φεύγουν από ένα κατάστημα εστίασης στις 23:00, διευκρίνισε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

«Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση» εξήγησε ο υπουργός.