Μεγάλη Εβδομάδα με άκρως… καλοκαιρινές θερμοκρασίες θα βιώνουμε φέτος και αυτό είναι κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, από τη Μεγάλη Παρασκευή αναμένονται πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, εκτοξεύοντας τον καιρό σε επίπεδα… καλοκαιριού.

Ειδικότερα, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει στους 34 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, στην Αττική θα κυμανθεί στους 32 – 33 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καλοκαιρινός καιρός θα διατηρηθεί μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, προσθέτοντας ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν και τη μεταφορά σκόνης, αλλά και την υγρασία.

Αποπνικτική σκόνη από την Αφρική

Σύμφωνα με το meteo.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τις επόμενες ημέρες θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων στη μέση τροπόσφαιρα και νοτίων ανέμων κοντά στο έδαφος.

Η συγκεκριμένη κίνηση των ατμοσφαιρικών αερίων μαζών θα συνοδευτεί από σημαντική μεταφορά ατμοσφαιρικής σκόνης από την Αφρική η οποία θα διατηρηθεί καθ’ όλο το υπόλοιπο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η συγκέντρωση σκόνης στην κατώτερη ατμόσφαιρα (με βαθύ κόκκινο σημειώνονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις) καθώς και ο επιφανειακός άνεμος, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα υψηλής ανάλυσης DUSTMeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, έως και το Μέγα Σάββατο (01/05).