Εντατικοί είναι οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και στα λιμάνια, προκειμένου να εμποδιστούν οι επίδοξοι εκδρομείς.

Δεν ήταν λίγες πάντως και οι περιπτώσεις που οι αστυνομικοί γύριζαν πίσω οδηγούς οι οποίοι επιχειρούσαν να «δραπετεύσουν» από την Αθήνα με… απίστευτες δικαιολογίες.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια του τετραημέρου από τα διόδια Ελευσίνας πέρασαν 40.787 οχήματα, διαπιστώθηκαν 20 παραβάσεις και έγιναν 908 επιστροφές οδηγών.

Από τα διόδια Αφιδνών πέρασαν 55.343 οχήματα, βεβαιωθήκαν τέσσερις παραβάσεις και γύρισαν πίσω στην Αθήνα 188 οδηγοί.

Τα πρόστιμα ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και στα 500 ευρώ για ψευδή δήλωση μετακίνησης.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Μπαλάσκα, συνδικαλιστή ΕΛ.ΑΣ, «τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά», με 10.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός για να ελέγχουν τους εκδρομείς.

«Δε θα περάσει κανείς τα διόδια χωρίς να έχει έγγραφα».

Τα μπλόκα της Τροχαίας είναι εκτεταμένα, αφού πέρα από κεντρικές οδικές αρτηρίες, είναι στημένα σε παράπλευρους δρόμους αλλά και κατά μήκος της Εθνικής Οδού.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπαλάσκας, πολλές φορές είναι στην κρίση του αστυνομικού αν θα επιτρέψει ή όχι τη μετακίνηση του πολίτη.

«Μπλόκα» και στα λιμάνια

Την ίδια ώρα αυστηροί είναι οι έλεγχοι για τις μετακινήσεις και στα λιμάνια της χώρας.

Το τριήμερο από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν 10.576 επιβάτες ενώ αυτοί που δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δεν τους επετράπη να ταξιδέψουν έφτασαν τους 280.

Οι καθολικοί έλεγχοι για τις μετακινήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα.

Απίστευτες δικαιολογίες

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που πολίτες προσπαθούν να σπάσουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού χρησιμοποιώντας ευφάνταστες δικαιολογίες.

Σε μια περίπτωση ένας ρομαντικός νεαρός υποστήριξε ότι πρέπει να περάσει γιατί έχει υποσχεθεί στην κοπέλα του να της κάνει πρόταση γάμου το βράδυ της Ανάστασης.

Ένας επίδοξος ταξιδιώτης υποστήριξε ότι θέλει να βοηθήσει έναν συγγενή του στο χωριό, ψάχνοντας το πορτ-παγκάζ ωστόσο οι άνδρες της αστυνομίας βρήκαν μια σούβλα και δύο σακούλες κάρβουνα.

Δύο νεαροί είπαν ότι ο συμβολαιογράφος τούς ζήτησε να μεταβούν στο χωριό και να υπογράψουν τα χαρτιά για τη μεταβίβαση της κληρονομιάς.

Ένας άλλος ανέφερε ότι πρέπει να μεταβεί στο εξοχικό του γιατί πλημμύρισε το σπίτι του και πρέπει να πάει να ελέγξει τα υδραυλικά.