Στον πάγο έχουν μπει τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκία, αφότου ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου ο Τζο Μπάιντεν.

Με τα χτυπήματα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα να είναι απανωτά τις τελευταίες ημέρες -με αποκορύφωμα την επικείμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο- ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ -ο οποίος είχε και προσωπικές συγκρούσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν- μέχρι στιγμής δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ANKA αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «διαπιστώθηκε ότι οι διπλωμάτες εργάζονται για την επικοινωνία των δύο ηγετών, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη γραμμή Άγκυρας – Ουάσιγκτον».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η επικοινωνία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου, σχεδιάστηκε αφού οι δύο ηγέτες συμμετείχαν διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα».

Το τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ

Το τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον που δεν έγινε ποτέ αποτέλεσε μεγάλη είδηση στην Τουρκία, το προηγούμενο διάστημα, ίσως εξαιτίας της τεταμένης σχέσης μεταξύ των δύο χώρων σε θέματα, όπως ο εμφύλιος στη Συρία ή η εξαγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

Πίσω, όμως, από τη σιωπή που επικρατεί στη νεκρή τηλεφωνική επικοινωνία, αναλυτές, αξιωματούχοι και ειδικοί των γεωπολιτικών ζητημάτων εκτιμούν πως η στάση του Μπάιντεν στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει να πέφτει σε αμερικανικό τοίχο μέχρι να ξεκαθαρίσει γρήγορα τις προθέσεις της εμπράκτως.

«Η σχέση είναι πολύ αμφιλεγόμενη και δεν είμαστε σε θέση όπου μπορούμε να βασιστούμε στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο στηριζόμαστε ή όπως αισθανόμαστε σίγουροι με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ» είχε δηλώσει προ ημερών η Δημοκρατική γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Abigail Spanberger.

«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ» είχε επισημάνει από την πλευρά του ο Aykan Erdemir, πρώην μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου, που συμμετέχει τώρα στο Ίδρυμα για την Προάσπιση των Δημοκρατιών, με έδρα την Ουάσιγκτον.