Η Γερμανία σχεδιάζει να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κοροναϊού, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξωνίας Μίχαελ Κρέτσμερ, αν και το εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η Γερμανία διαπραγματεύεται με την Ρωσία για συμφωνία αγοράς.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι στις 10 Μαΐου θα επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις παρασκευής του Sputnik V σε συνεργασία με τον ΕΜΑ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου, ο ΠΟΥ απάντησε: «Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πληροφορίες από την παρασκευάστρια εταιρεία».

Δέκα εκατ. δόσεις ανά μήνα

«Τασσόμαστε σθεναρά υπέρ μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης ως τον Μάιο», σημείωσε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Κρέτσμερ, ο οποίος είχε συνομιλίες στην ρωσική πρωτεύουσα με τον υπουργό Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο.

Η Γερμανία θα ήθελε να αγοράσει 10 εκατομμύρια κάθε μήνα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, ανέφερε ο Κρέτσμερ.

Ο γερμανός αξιωματούχος πραγματοποιεί από την Τετάρτη πολυήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, εν μέσω έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο, μετά την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και τις ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου στο Κρεμλίνο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εμβολίου, είχε ανακοινώσει στις 8 Απριλίου ότι άρχισε διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο «για ένα συμβόλαιο προπαραγγελίας».

Ο Σπαν είχε δηλώσει ότι το Βερολίνου αποφάσισε να δράσει μόνο του μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί εξ ονόματος των 27 χωρών-μελών της ΕΕ με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ