Τα βλέμματα των ΗΠΑ, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, στράφηκαν στη δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, τον Μάιο του 2020.

Ο πρώην αστυνομικός γονάτισε τον λαιμό του 46χρονου Αφροαμερικανού για περισσότερα από εννέα λεπτά, αγνοώντας τις εκκλήσεις του Φλόιντ ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Μια ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατος του.

Την Τρίτη, το σώμα των ενόρκων έκρινε, μετά από μια διαδικασία τριών εβδομάδων, ένοχο τον Σόβιν και για τις τρεις κατηγορίες με τις οποίες ήταν αντιμέτωπος: ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Το ερώτημα είναι, τι ακολουθεί;

Ποια θα είναι η ποινή

Σύμφωνα με το BBC, θα χρειαστεί ακόμα οκτώ εβδομάδες προτού ο αρμόδιος δικαστής ανακοινώσει την ποινή του Σόβιν, εξετάζοντας τις επιλογές που υπάρχουν.

Στη Μινεσότα, η ελάχιστη ποινή είναι 12,5 χρόνια για την πιο σοβαρή κατηγορία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, οι τρεις κατηγορίες έχουν διαφορετικές μέγιστες ποινές. Για την πιο σοβαρή κατηγορία, τη δολοφονία δεύτερου βαθμού, προβλέπεται μέγιστη ποινή 40 ετών.

Η πιο σοβαρή κατηγορία, η δολοφονία δεύτερου βαθμού – που ισχύει αν κάποιος διαπράξει μια σοβαρή επίθεση που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ακούσιου θανάτου – έχει μέγιστη ποινή 40 έτη.

Η δολοφονία τρίτου βαθμού – ορίζεται ως εκδήλωση απερίσκεπτης περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή- επιφέρει μέγιστη ποινή 25 ετών.

Η ανθρωποκτονία σε δεύτερο βαθμό – ορίζεται ως αμελητέα με την πιθανότητα να σκοτωθεί ή να προκληθεί σωματική βλάβη σε κάποιον άνθρωπο – επιφέρει μέγιστη ποινή 10 ετών ή πρόστιμο 20.000 δολαρίων.

Οι εισαγγελείς ζητούν υψηλότερη από την ελάχιστη ποινή, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν επιβαρυντικοί παράγοντες – συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η σύλληψη και η δολοφονία πραγματοποιήθηκε μπροστά σε ένα παιδί εννέα ετών.

Δεν είναι σαφές εάν ο δικαστής είναι πιθανό να επιβάλει ταυτόχρονες ή διαδοχικές ποινές για κάθε κατηγορία, αν δηλαδή οι ποινές θα συμψηφιστούν ή η έκτισή τους θα γίνει διαδοχικά. Στην πρώτη περίπτωση, η ελάχιστη ποινή θα ανερχόταν σε τουλάχιστον 12,5 χρόνια, ενώ στη δεύτερη ο Σόβιν θα μπορούσε να παραμείνει στη φυλακή έως και 75 χρόνια, αν και σύμφωνα με το AP, συνήθως χορηγείται απαλλαγή στα δύο τρίτα της ποινής.

Πού βρίσκεται τώρα ο Σόβιν

Από τη στιγμή που κρίθηκε ένοχος, ο Σόβιν κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Μινεσότα.

Οι συνήγοροι του Σόβιν δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την απόφαση, αλλά αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η μεγάλη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, καθώς και ένας διακανονισμός 27 εκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε από την πόλη της Μινεάπολης με την οικογένεια του κ. Floyd λίγο πριν από την έναρξη της δίκης, αφήνει πιθανότητα για ένσταση.

Σχόλια που έγιναν από το μέλος του Κογκρέσου των Δημοκρατικών Maxine Waters το Σάββατο, προτρέποντας τους ανθρώπους να «μείνουν στους δρόμους» εάν ο Σόβιν αθωωθε, επικρίθηκε επίσης έντονα από τον δικαστή Cahill.

Τι γίνεται με τους άλλους αστυνομικούς;

Τρεις άλλοι αστυνομικοί συμμετείχαν στη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ. Οι τρεις κατηγορούνται για συνέργεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού και συνέργεια σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν απολυθεί, είναι ελεύθεροι επί του παρόντος με εγγύηση. Η δίκη τους έχει προγραμματιστεί για τις 23 Αυγούστου. Εάν κριθούν ένοχοι, θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη φυλακή για έως και 40 χρόνια.