Οταν στις 31 Ιουλίου του 2015 στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας ολοκληρωνόταν η 128η σύνοδος της ΔΟΕ και ακουγόταν από τα χείλη του προέδρου της, Τόμας Μπαχ, η λέξη «Πεκίνο» (ως η διοργανώτρια πόλη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022), στην κινεζική πρωτεύουσα οι πανηγυρισμοί κράτησαν πολλές μέρες. Το Πεκίνο θα γίνει η πρώτη πόλη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που θα έχει φιλοξενήσει και τη θερινή (2008) και τη χειμερινή (2022) εκδοχή τους.

Ηταν μια δύσκολη νίκη (44-40 οι ψήφοι) επί της πρωτεύουσας του Καζακστάν, Αλμάτι, σε μια κούρσα για δύο. Καθώς ήδη είχαν αποχωρήσει νωρίς οι υπόλοιπες πόλεις, όπως η Κρακοβία, το Μόναχο, το Νταβός, το Οσλο, η Στοκχόλμη και η Λβιβ, χωρίς καν να φτάσουν στην ψηφοφορία της ΔΟΕ. Καθώς στις περισσότερες είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα των κατοίκων τους που «πάγωνε» κάθε φιλοδοξία. Εξι χρόνια μετά την ανάληψη των Αγώνων, οι πανηγυρισμοί στην πρωτεύουσα της Κίνας έχουν μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε προβληματισμό. Πριν από λίγο καιρό, οι Κινέζοι είχαν μια σημαντική ημερομηνία – όπως για κάθε χώρα που αναλαμβάνει Ολυμπιακούς Αγώνες, θερινούς ή χειμερινούς – αυτή του ενός έτους πριν από τους Αγώνες (4-20 Φεβρουαρίου του 2022 είναι προγραμματισμένοι). Από εκείνη την ημέρα (4η Φεβρουαρίου 2021), κατά την οποία άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση του ενός χρόνου πριν από τους Αγώνες, άρχισαν να πυκνώνουν οι αντιδράσεις από όλο και περισσότερες οργανώσεις που ζητούν ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ αλλά και τους συμμάχους τους να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ των Αγώνων.

Περισσότερες από 180 ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο (σε πολλές εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί και δικηγόροι) επιμένουν να προτρέπουν τις ΗΠΑ να μη συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Και ως αφορμή για αυτό θέτουν – όπως λένε – τη βίαιη μεταχείριση της κυβέρνησης της Κίνας προς τους φιλοδημοκρατικούς ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ αλλά και τη σκληρή καταστολή της εθνότητας των Ουιγούρων.

Μάλιστα δεν επρόκειτο μόνο για θέσεις ανθρωπιστικών οργανισμών και ομάδων, αλλά και επίσημη θέση του τότε υπουργού Εξωτερικών (τον περασμένο Ιανουάριο) των ΗΠΑ και «αιχμή του δόρατος» στη σύγκρουση της κυβέρνησης Τραμπ με την Κίνα, Μάικ Πομπέο. «Μετά από προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, η Κίνα έχει διαπράξει γενοκτονία εναντίον των κυρίως Μουσουλμάνων Ουιγούρων και άλλων ομάδων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε μια σκληρή, αλλά ξεκάθαρη, θέση των ΗΠΑ.

Πάντως από την πρώτη στιγμή (και έχοντας φανατικούς συμμάχους στο πλευρό τους αθλητές και τις αθλήτριες) τόσο η Ολυμπιακή όσο και η Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους σε μια τέτοια κίνηση, δηλαδή το μποϊκοτάρισμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, κάτι που έκαναν και επίσημα γνωστό πριν από 10 μέρες. «Σε τέτοιες διοργανώσεις έχει αποδειχθεί ότι το μποϊκοτάζ επιφέρει αρνητικές συνέπειες στους αθλητές, ενώ δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε διεθνή προβλήματα» είχε τονίσει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σούζαν Λάιονς και πρόσθεσε με νόημα: «Για τους αθλητές μας, το μόνο όνειρο είναι να εκπροσωπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και καλό θα είναι να μη χρησιμοποιηθούν ως πολιτικά πιόνια σε οποιοδήποτε μη αθλητικό παιχνίδι».

Μάλιστα, η συγκεκριμένη τοποθέτηση της Σούζαν Λάιονς δεν ήρθε τυχαία εκείνη τη μέρα (7/4), αφού μία μέρα νωρίτερα η νέα ελληνοαμερικανίδα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ήταν κάθετη, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέτει καν σε συζήτηση ένα ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, το 2022, λόγω των καταγγελλόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν συζητήσαμε και δεν συζητάμε οποιοδήποτε μποϊκοτάζ με τους συμμάχους και τους εταίρους μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή στην Κίνα έχουν τοποθετηθεί για παν ενδεχόμενο, με τον Χου Χιτζίν, διευθυντή της «Global Times», του αγγλόφωνου οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος, να παίρνει θέση. «Η Κίνα θα τιμωρήσει σοβαρά οποιαδήποτε χώρα μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απάντηση σε ενδεχόμενο μποϊκοτάζ θα είναι σοβαρές κυρώσεις όποια και αν είναι η χώρα που κάνει μια τέτοια κίνηση. Η ΔΟΕ και οι αθλητές θα είναι οι πρώτοι που θα εναντιωθούν σε μια τέτοια περίπτωση» ήταν το γραπτό μήνυμα του Χου Χιτζίν. Ο οποίος μάλιστα το συνόδευε με μια φωτογραφία της εφημερίδας «Guardian» με τίτλο «Οι βουλευτές προτρέπουν τους βρετανούς αθλητές να μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου του 2022». Την ίδια στιγμή, βουλευτές του Καναδά υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας επίσης μποϊκοτάζ ή την αλλαγή έδρας των Αγώνων, κάτι φυσικά που είναι αδύνατον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2008, στους Θερινούς Αγώνες τότε, είχαμε θέματα με ανθρώπινα δικαιώματα, πριν από τους Αγώνες, πολλές φωνές διαμαρτυρίας, ενώ ακόμα και κατά τη διάρκεια των Αγώνων υπήρχε λογοκρισία στο Ιντερνετ από τους διοργανωτές και είχε παρέμβει η AIPS (η Διεθνής Ενωση Δημοσιογράφων) για να εξομαλυνθεί σε έναν βαθμό το θέμα. Ενας επίσης σοβαρός πονοκέφαλος – πιο υπαρκτός ίσως και από πιθανό μποϊκοτάζ – για τους Κινέζους είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Που έχει σε απίστευτο βαθμό η κινεζική πρωτεύουσα και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για πολλούς αθλητές που το σκέφτονται σοβαρά.