Στόχος της Αθήνας είναι η επιδίωξη της αποκλιμάκωσης της έντασης και η δημιουργία ενός θετικού κλίματος επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναφερόμενη στο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και τις συναντήσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Βήμα – βήμα

Κληθείσα να μιλήσει για τις προσδοκίες της Ελλάδας από την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική πρωτεύουσα, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά έχει πολλές φορές επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος. Θα προβάλλουμε τις θέσεις μας για όλα τα διμερή και ευρωτουρκικά ζητήματα».

Ειδικότερα σε ότι αφορά μια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «προχωράμε βήμα βήμα, εμπεδώνουμε το καλό κλίμα με απουσία στην πράξη και σε λόγια των εντάσεων και μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Θα περιμένουμε τη συνάντηση

Ως προς το γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να δει δια ζώσης τον Νίκο Δένδια και ποια είναι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης η Αριστοτελία Πελώνη δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της Αθήνας λέγοντας ότι «θα πρέπει να περιμένουμε τη συνάντηση».

Ως προς το αν έπαιξε ρόλο η επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας και Λιβύης για τη σπουδή Ερντογάν να ζητήσει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι γνωστές οι τουρκικές θέσεις και οι θέσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα επανεκκινήσει τις συνομιλίες με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και θα προχωρήσουμε αντιστοίχως».

Θα συζητηθούν όλα για το Κυπριακό

Κληθείσα να σχολιάσει αν η κυβέρνηση θεωρεί προκλητική ενέργεια τη μετάβαση Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα της Κύπρου μετά από τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με το Νίκο Δένδια η κα Πελώνη απάντησε πως «δεν γνωρίζω πότε ο κ. Τσαβούσογλου επισκέπτεται τα Κατεχόμενα. Προφανώς ενόψει και της Πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό όλα αυτά θα συζητηθούν στη συνάντηση των κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου. Επαναλαμβάνω ότι η θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».