Τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν οι τελευταίες ημερήσιες μετρήσεις στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις 7 έως και τις 13 Απριλίου ανιχνεύεται σε σχετικά σταθερό επίπεδο, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων και την υψηλότερη τιμή της τρέχουσας πανδημικής περιόδου στην πόλη να καταγράφεται τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 12/04 και της Τρίτης 13/04 είναι:

-Οριακά αυξημένη κατά 7% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 9/04 και της Κυριακής 11/04,

-Μειωμένη κατά 28% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 05/04 και Τρίτης 06/04.

«Η αυξομείωση μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων υποδεικνύει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο, λίγο κάτω από το επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού. Σίγουρα πρέπει να περιμένουμε και τα δείγματα που θα αναλύσουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, αν βαίνουμε προς μια επιπεδώση της επιδημιολογικής καμπύλης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. «Μην ξεχνάμε πως τα νοσοκομεία της πόλης εξακολουθούν να πιέζονται και η όποια βελτίωση σε επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα θα χρειαστεί μέρες για να αποτυπωθεί στην κλινική εικόνα», πρόσθεσε.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ