Η Δανία θα σταματήσει οριστικά να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 λόγω της πιθανής παρενέργειας των θρομβώσεων, αναφέρουν την Τετάρτη μέσα ενημέρωσης στη χώρα επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η απόφαση θα καθυστερήσει κατά μερικές εβδομάδες την διαδικασία εμβολιασμών στη χώρα, μετέδωσε το δίκτυο TV 2.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας θα παραχωρήσουν στις 15:00 ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου όπου αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για διακοπή του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο σκεύασμα, αναφέρει το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναγνώρισε ως «πιθανή» παρενέργεια του εμβολίου την εκδήλωση θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία, σημειώνοντας όμως ότι ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από την πιθανότητα να πεθάνει λόγω της σπάνιας παρενέργειας.

Η Δανία, η πρώτη χώρα που αρχικά ανέστειλε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τον Μάρτιο λόγω της ανησυχίας για την ασφάλειά του, ανέστειλε επίσης τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson εν αναμονή της περαιτέρω έρευνας για την πιθανότητα να συνδέεται και αυτό με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα.