Εμμένει η τουρκοκυπριακή πλευρά, να προβάλλει ως λύση του Κυπριακού, τη διχοτόμηση της Κύπρου, μέσω της  δημιουργίας δύο κρατών.

Η πρόταση αυτή, μάλιστα θα τεθεί από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, και στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, όπως γίνεται σαφές σε ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας» του ψευδοκράτους, στην οποία μάλιστα, αναφέρεται ότι «οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας έχουν καταρρεύσει λόγω της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς» και ότι η «Ομοσπονδία δεν είναι δυνατή και είναι απλώς ένα παραμύθι».

Με την εν λόγω ανακοίνωση, η τουρκοκυπριακή ηγεσία, δίνει ταυτόχρονα, συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπασει στα κατεχόμενα για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού και τις διαφωνίες κομμάτων της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα για τους χειρισμούς Τατάρ.

Σε ότι αφορά την Πενταμερή, η κατοχική ηγεσία, αναφέρει ότι «ενώ οι προετοιμασίες για τη συνάντηση 5 + των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό συνεχίζονται, υπάρχουν πολύ κρίσιμες εξελίξεις. Οι δυνάμεις που θέλουν να επικρατήσουν, ειδικά η ΕΕ και το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο, έχουν εισέλθει, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει πολλές ενέργειες για να εξουδετερώσει και να αποδυναμώσει την πρόταση μας για λύση δύο κρατών που να υπάρχουν δίπλα, δίπλα, με κυρίαρχη ισότητα».

«Η μορφή λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, δύο κρατών που θα συνυπάρχουν δίπλα, δίπλα, τέθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο Τατάρ και αποτελεί μια νέα σκέψη και μια νέα θέση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η πρότασή μας για λύση θα τεθεί επίσης στο τραπέζι στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη. Εάν ο κ. Ερχουρμάν (ηγέτης Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος) δεν γνωρίζει εάν αυτή η πρόταση είναι νέα ή όχι, αυτό είναι λόγω της δικής του άγνοιας. Η συμβουλή μας προς αυτόν είναι να διαβάσει για το Κυπριακό και  τις διάφορες διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα» προστίθεται.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρεται ότι τώρα ο κ. Ερχουρμάν «τρέχει πίσω από την  ομοσπονδία κάτι που δείχνει πόσο ανίδεος είναι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

«Εάν δεν γνωρίζει ο Ερχουρμάν ότι οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας έχουν καταρρεύσει λόγω της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς, κυρίως στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, και στο Κραν Μοντανά, τότε πρέπει να διαβάσει» προστίθεται.

Τέλος, αναφέρεται ότι «ενώ περιγράφει το μοντέλο λύσης που βασίζεται στην ομοσπονδία ως την πιο ‘έξυπνη και ρεαλιστική λύση’, αγνοεί επίσης ότι η ομοσπονδία δεν είναι δυνατή και ότι είναι απλώς ένα παραμύθι. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι, ο κ. Ερχουρμάν απορρίπτει το μοντέλο λύσης μας που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα, δύο κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα και που υποστηρίζεται επίσης από την Τουρκία, την μεγαλύτερη και πιο ισχυρή χώρα της περιοχής».