Με τη σχολική κάρτα κοροναϊού στο χέρι, έφτασαν οι μαθητές στα Λύκεια, για το πρώτο κουδούνι έπειτα από μήνες τηλεκπαίδευσης, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Από την περασμένη εβδομάδα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και λοιπό προσωπικό των Λυκείων της χώρας προμηθεύτηκαν δωρεάν τα self test, το νέο όπλο των Αρχών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, προκειμένου να λειτουργήσουν και πάλι με ασφάλεια τα σχολεία.

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς έφτασαν στο σχολείο με τις χειρόγραφες βεβαιώσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι έτοιμοι για να δώσουν εξετάσεις έπειτα από σχεδόν έξι μήνες τηλεκπαίδευσης, όπως αναφέρει το thesstoday.

«Είναι ανάμικτα τα συναισθήματα, έχουμε συνηθίσει εξετάσεις με τηλε-επιτήρηση. Δεν νιώθουμε ότι είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε εξετάσεις», δήλωσε η Σοφία, μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς.

Ο διευθυντής σχολείου Νίκος Μπούγιας, διαβεβαίωσε ότι «έχουμε πάρει όλες τις προφυλάξεις, έχουν γίνει όλες οι καθαριότητες». Εξήγησε ότι οι βεβαιώσεις θα δείχνονται κατά την πρώτη ώρα μέσα στις ταξεις. «Όλοι θα έρχονται 8.15, δεν θα υπάρχει πρωινή προσευχή και θα αρχίζει ο έλεγχος με τις βεβαιώσεις», πρόσθεσε. Μάλιστα σημείωσε πως σε περίπτωση που κάποιος μαθητής έρθει στο σχολείο χωρίς την απαραίτητη βεβαίωση θα εισέλθει σε διαμορφωμένο χώρο που έχει προβλέψει το σχολείο για κρούσματα covid, ενώ άμεσα θα ενημερωθούν οι γονείς για να το παραλάβουν από το σχολείο.

Δύο φορές την εβδομάδα το self test

Ανάλογη εικόνα επικρατεί στα Λύκεια όλης της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης στο λύκειο, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορoναϊό, είναι η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test.

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

Βήμα – βήμα η διαδικασία για το self test

Η διαδικασία διενέργειας του τεστ είναι η εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self test στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self test.

Αν το self test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self test είναι θετικό:

Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self testing.gov.gr

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας

Εκτός από τη διενέργεια των self test κατ’ οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κοροναϊού. Αναλυτικότερα: υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Απουσία και αποχώρηση από το σχολείο σε περίπτωση μη επίδειξης σχολικής κάρτας

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Προαιρετική τηλεκπαίδευση για όσους νοσούν, έχουν θετικό τεστ ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν.

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Θετικοί 408 μαθητές και εκπαιδευτικοί

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρώτη μέρα των ελέγχων για τα self test λίγες ώρες πριν την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία μετά από πέντε μήνες τηλεκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας η θετικότητα στα self test είναι 0,2%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τις δηλώσεις των αποτελεσμάτων των self test μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας η θετικότητα καταγράφεται μέχρι στιγμής στο 0,27% και εντοπίστηκαν 408 δυνητικά νοσούντες. Ειδικότερα, 236 μαθητές δήλωσαν θετικό τεστ και 98.965 αρνητικό, ενώ από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό 172 τεστ ήταν θετικά και 50.887 αρνητικά.

Μαθητές

  • 98.965 αρνητικά τεστ
  • 236 θετικά τεστ

Εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό

  • 50.887 αρνητικά τεστ
  • 172 θετικά τεστ.