Το κουβάρι της στυγερής εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ επιχειρεί να λύσει η αστυνομία. Οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στους δύο δράστες, που εκτέλεσαν τον δημοσιογράφο μέρα μεσημέρι έξω από σπίτι του το μεσημέρι της Παρασκευής στον Άλιμο.

Όσο προχωρούν οι έρευνες δείχνει όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο το πληρωμένου συμβολαίου, αφού τόσο ο τρόπος που «χτύπησαν» οι δράστες, όσο και οι κινήσεις τους πριν και μετά τη δολοφονία δείχνουν επαγγελματίες που ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες πληροφορίες οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους βίντεο «φωτιά» από κάμερες ασφαλείας που δείχνουν τους δράστες κοντά στο σημείο της επίθεσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα βίντεο καταγράφονται οι δύο εκτελεστές πάνω στο μηχανάκι που χρησιμοποίησαν για να προσεγγίσουν τον αστυνομικό συντάκτη και να διαφύγουν μετά τη δολοφονία. Σημειώνεται, δε, ότι το μηχανάκι που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί αναμένεται να ζητήσουν να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο για τα κινητά τηλέφωνα, που είναι ενεργοποιημένα στο οικοδομικό τετράγωνο όπου έγινε η δολοφονία. Ο λόγος είναι πως στα βίντεο ντοκουμέντα που έχουν οι αρχές στα χέρια του οι αρχές φαίνεται οι δράστες να ειδοποιούνται από κάποιος ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ φτάνει στο σημείο, στο οποίο στη συνέχεια δολοφονήθηκε.

Ένα σενάριο που εξετάζεται ακόμα είναι το να είχαν παγιδεύσει το αυτοκίνητο του δημοσιογράφου με κάποιο GPS. Αυτό θα φανεί από τον εξονυχιστικό έλεγχο στον έλεγχο του οχήματος.

Πιθανόν να πρόκειται για εκτελεστές από το εξωτερικό

Οι αξιωματικοί που διερευνούν την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, φαίνεται δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δράστες να είναι πληρωμένοι εκτελεστές από το εξωτερικό, που τους «έφερε» στη χώρα αυτός που υπέγραψε το «συμβόλαιο θανάτου».

Σύμφωνα με το Open, πρόκειται για μία τακτική που συναντάται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια σε περιπτώσεις πληρωμένων συμβολαίων θανάτου, που έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα.

Αξιωματικός αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι είναι πιθανόν οι εκτελεστές να μην γνώριζαν καν ποιος ήταν ο άνθρωπος που δολοφόνησαν. Θεωρείται πιθανόν δηλαδή να πήραν τα χρήματα, να ήρθαν στην Ελλάδα, να σκότωσαν τον δημοσιογράφο και το ίδιο απόγευμα να έφυγαν από τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος των ερευνών, έχει ξεκινήσει ο κύκλος των καταθέσεων για την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Στο πλαίσιο, αυτό, αναμένεται να ληφθούν οι καταθέσεις από το οικογενειακό περιβάλλον του δημοσιογράφου, προκειμένου να μάθουν εάν ο αστυνομικός συντάκτης τους είχε πει ότι έχει απειληθεί από κάποιον ή αν υπήρχε κάτι που να τον προβλημάτιζε. Επίσης, θα κληθούν να καταθέσουν και άνθρωποι από το επαγγελματικό του περιβάλλον. Σημειώνεται ότι ήδη έγινε μία πρώτη συνάντηση με τον δικηγόρο του.

Στο «μικροσκόπιο» τα κινητά και ο υπολογιστής του

Στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν τα κινητά τηλέφωνα και το laptop του δημοσιογράφου. Η εντολή που έχει δοθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια είναι να γίνει ακόμη και ανάκτηση δεδομένων και εάν εντοπιστεί κάτι, να ενημερωθούν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών.

Αυτό που ενδιαφέρει τους αστυνομικούς, είναι να βρεθεί ο ηθικός αυτουργός, που όλα δείχνουν ότι έδωσε την εντολή για το συμβόλαιο θανάτου.

Γιατί οι δράστες του επιτέθηκαν μέσα μεσημέρι

Τη δική του άποψη για τη δολοφονία έδωσε μέσα από το MEGA, ο βαλλιστικός αναλυτής και φίλος του Γιώργου Καραϊβάζ, Γιώργος Ραυτογιάννης.

«Όταν δολοφονείται ένας δημοσιογράφος με αυτή την άνανδρη και άγρια επίθεση, που όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα πληρωμένο συμβόλαιο, είναι προφανές ότι κάποιος έχει ενοχληθεί. Είτε με κάτι που ήδη έχει δημοσιεύσει είτε από κάτι που ερευνούσε και θα δημοσιοποιούσε στο μέλλον. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ήταν ακριβώς αλλά σίγουρα ενόχλησε κάποιους» είπε αρχικά.

Όσον αφορά για στην επιλογή της ώρας που έγινε η δολοφονία ο ίδιος τόνισε: «Το μεσημέρι ενδεχομένως παρέχει και μια καλύτερη κάλυψη σε έναν επαγγελματία δολοφόνο. Όταν έχει κάποιος προετοιμαστεί με μεθοδολογία το μεσημέρι του παρέχει καλύτερη κάλυψη και πετυχαίνει αιφνιδιασμό γιατί το μεσημέρι με την κίνηση δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τέτοια εξέλιξη. Αυτό αν το αντιστρέψουμε είναι και η κάλυψη των δραστών. Το  βράδυ μπορεί και το θύμα να ήταν πιο προσεκτικό και να μην μπορούσαν να προσεγγίζουν πολύ εύκολα».

Σχετικά με τους κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο ο κ. Ραυτογιάννης εξήγησε ότι «έχουν αλλάξει τα στοιχεία με αυτά που υπήρχαν τις πρώτες ώρες. Αυτή τη στιγμή ενισχύεται η εγκληματική ενέργεια από μια οργανωμένη ομάδα. Ένα συμβόλαιο θανάτου. Τον προσέγγισαν από πολύ κοντά, χρησιμοποίησαν ένα 9αρι πιστόλι με σιγαστήρα τον σκότωσαν. Ο υπόκωφος θόρυβος που ακούστηκε ήταν από τους κάλυκες, ήταν σαν να κλείσιμο μιας πόρτας ή μιας εξάτμισης που κάνει μεγάλο θόρυβο».

«Το ότι δεν έχει βρεθεί η μηχανή μέχρι τώρα μας δημιουργεί ερωτηματικά. Συνήθως οι δράστες σε τέτοιες περιπτώσεις εγκαταλείπουν το όχημα  πλησίον του χώρου και από εκεί έχουν ένα δεύτερο όχημα διαφυγής. Κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί. Είναι νωρίς όμως να μπούμε σε αυτή την ανάλυση. Κανείς που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια δεν ρισκάρει να μετακινηθεί με το ίδιο όχημα για μεγάλη απόσταση. Άρα είναι κάτι που είναι εξεταστέο από τις αρχές».

«Ξεσκονίζουν» δημοσιεύματά του

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γίνει γνωστό από τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία, στο «μικροσκόπιο» των αρχών έχουν μπει τα ρεπορτάζ του Γιώργου Καραϊβάζ, ιδίως τα κείμενα τα οποία είχε γράψει τον τελευταίο καιρό στην ιστοσελίδα bloko.gr που διατηρούσε.

Συγκεκριμένα, αναζητούν δημοσιεύματα που είχαν να κάνουν κυρίως με θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθορά και τα οποία μπορεί να είχαν «ενοχλήσει» κάποιους ανθρώπους.

Δεν αποκλείεται δηλαδή οι δολοφόνοι του να «κρύβονται» μέσα στα κείμενά του, και κάποιο στοιχείο που θα εντοπίσουν, σε συνδυασμό με τα ευρήματα, να τους οδηγήσουν τουλάχιστον στο κίνητρο των δραστών.

Έτσι, το πρώτο πράγμα που εξετάζουν είναι οι εκτελεστές του να βρίσκονται πίσω από υπόθεση με την οποία είχε ασχοληθεί και όσα είχε γράψει ή πει να «ενόχλησαν» κάποιους και αποφάσισαν να του κλείσουν οριστικά το στόμα. Τα ρεπορτάζ που κυρίως μελετούν είναι αυτά με θέμα το οργανωμένο έγκλημα και κυκλώματα διαφθοράς, προκειμένου να εξετάσουν αν κάποια από αυτά μπορεί να σχετίζονται με την δολοφονική επίθεση.

Το πρώτο μήνυμα της οικογένειας του μετά τη δολοφονία

Τραγικές φιγούρες η σύζυγος και ο γιος του γνωστού δημοσιογράφου, οι οποίοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα ξαναδούν ποτέ τον δικό τους άνθρωπο.

Σήμερα, περίπου 24 ώρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία, η οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ σπάει τη σιωπή της, μιλώντας στα ΜΜΕ, μέσω του συνεργάτη και στενού φίλου του δημοσιογράφου, Μανώλη Ασαριώτη.

«Αυτό που μου ζητήθηκε από την οικογένεια να μεταφέρω είναι ότι θα ήθελαν οι δικοί του άνθρωποι η εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ να μην γίνει αφορμή οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι να φοβηθούν και να σταματήσουν το ερευνητικό τους έργο, αλλά αντίθετα να γίνουν περισσότεροι αυτοί που θα προσπαθούν και θα αναζητούν την αλήθεια και την πραγματικότητα» είπε, μιλώντας στον ANΤ1.

«Αυτό θα ήταν μεγάλη ικανοποίηση για την οικογένεια του Γιώργου και τους αδελφικούς φίλους του, που ακόμα είμαστε σε σοκ» συμπλήρωσε.

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση

Πολλαπλά τραύματα του προκάλεσαν οι σφαίρες που δέχθηκε ο αστυνομικός ρεπόρτερ Γιώργος Καραϊβάζ στη δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του.

Συγκεκριμένα, η ιατροδικαστής εντόπισε ότι έξι σφαίρες χτύπησαν στο θώρακα, μια στο λαιμό, δύο σφαίρες στο κεφάλι ενώ η μια που βρέθηκε στην παλάμη προφανώς προέρχεται από σπασμωδική κίνηση του δημοσιογράφου –αντίδραση τη στιγμή που αιφνιδιάστηκε από το δράστη και προσπάθησε να προφυλαχθεί από τα πυρά.

Πρωί του Σαββάτου από τις αρμόδιες αρχές και μετά την πρώτη βαλλιστική, φάνηκε πως το 9αρι όπλο, με το οποίο οι δυο δράστες σκότωσαν εν ψυχρώ τον δημοσιογράφο, ήταν «καθαρό», δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά σε ανάλογο περιστατικό.

Παράλληλα, οι κάλυκες που έχουν βρεθεί στο σημείο της δολοφονίας, είναι 13.

Οι αρχές πρόκειται ωστόσο να το επανεξετάσουν για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα ότι το 9άρι πιστόλι είναι «καθαρό».

Σημειώνεται πως πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δεν εξέπληξε τους αστυνομικούς, που από την πρώτη στιγμή περίμεναν ότι οι εκτελεστές θα χρησιμοποιούσαν όπλο που δεν είχε εμπλακεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια.