Τον στόχο της κυβέρνησης να ανοίξουν τα Λύκεια από τις 12 Απριλίου, επαναβεβαίωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν, αφού πρώτα κάνει την εισήγησή της, η επιτροπή των ειδικών η οποία θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Σύμφωνα με την κ. Μακρή, προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η ίδια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να επιστρέψουν στα σχολεία από τη Δευτέρα 12 Απριλίου μόνο οι μαθητές της  Γ΄ Λυκείου, ωστόσο πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις του  Λυκείου ταυτόχρονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως.

Για την περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε, στον ΑΝΤ1,  πως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και για το λόγο αυτό το Υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ύλης για να εξαλείψει τις ανισότητες.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Αν δοθεί το πράσινο φως, θα ανοίξουν Γυμνάσια και δημοτικά στις 19/4

Η κυρία Μακρή είπε επίσης πως αν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας στις 19 Απριλίου, αυτό θα γίνει παρά το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε να μην ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και μετά ξανακλείσουν, τονίζοντας πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση.

Σε ότι αφορά τους μαθητές Λυκείων, η κυρία Μακρή επανέλαβε ότι είναι υποχρεωτικό να προσέλθουν στα σχολεία με βεβαίωση για αρνητικό self test, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα.

Για την παράταση της σχολικής χρονιάς είπε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, αλλά με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι η σχολική χρονιά να παραταθεί κατά 2 εβδομάδες, μέσα στον Ιούνιο και συμπλήρωσε πως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις.

Τι λένε οι ειδικοί

Σε περίπτωση που δοθεί πράσινο φως για άνοιγμα των Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν στα σχολεία αφού πρώτα κάνουν το δωρεάν self test, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα φαρμακεία όλης της χώρας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σήμερα διεξάγεται η έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για αυτό ακριβώς το ζήτημα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι ειδικοί είναι πολύ πιθανό να δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών των Λυκείων στα θρανία από τη Δευτέρα.

Αρκετοί επιστήμονες συνηγορούν υπέρ αυτής της επιλογής.  Ενδεικτικά, ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης είπε ότι προτιμά οι μαθητές να βρίσκονται στα σχολεία αφού θα έχουν κάνει και τεστ παρά οι μαθητές να βρίσκονται μεταξύ τους εκτός σχολείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ερωτηθείς για το αν τα θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία από την επόμενη Δευτέρα, με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είπε πως συμφωνεί μόνο με το άνοιγμα των Λυκείων καθώς ο χρόνος πιέζει και για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ για τις υπόλοιπες βαθμίδες καλό θα ήταν να περιμένουμε να ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Η εισήγηση της Κεραμέως

Με σχέδιο να ανοίξουν τα Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με την υποχρεωτική χρήση self test, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, κατέρχεται στην επιτροπή των ειδικών η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός έχει εκπονήσει πλήρη πρόταση για την ασφαλή και απρόσκoπτη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τάξεις και θα προσπαθήσει να πάρει το «πράσινο φως» από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Πάντως, υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν στις περιοχές στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη.