Το FIAT 127 κλείνει φέτος 50 χρόνια! Συγκεκριμένα, το μικρό, ιταλικό μοντέλο που έκανε θραύση σε πωλήσεις παρουσιάστηκε το Απρίλιο του 1971, ένα μοντέλο που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία.

Η ιταλική φίρμα αναφέρει, ότι, το 127 ήταν μια μικρή σχεδιαστική επανάσταση, και πίσω από αυτό βρισκόταν ο ιδιοφυής σχεδιαστής και μηχανικός Dante Giacosa.

Ουσιαστικά, το Fiat 127 ήταν ο αντικαταστάτης του 850. Αν και μικρό σε μήκος, το 127 ήταν  εξαιρετικά ευρύχωρο και φωτεινό εσωτερικό. Με χώρο που φιλοξενούσε με άνεση 4 άτομα και τις αποσκευές τους, αφού η ρεζέρβα είχε τοποθετηθεί στο χώρο του κινητήρα, ο Manzù κληροδότησε το μοντέλο με εξαιρετική πρακτικότητα, αλλά και μοναδικό στιλ. Το καπό που θύμιζε στρείδι και τα τετράγωνα φωτιστικά σώματα έκαναν το 127 άμεσα αναγνωρίσιμο, μοντέρνο και κομψό. Πρωτίστως, όμως, ήταν ένα οικονομικό αυτοκίνητο, με μοτέρ που είχαν και σπιρτάδα αλλά και μπορούσαν να κρατήσουν την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα.

Το 127 κατάφερε να κρατηθεί στην αγορά για 16 ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1987. Με σχεδόν 8 εκατομμύρια μονάδες κατάφερε να είναι το best seller της Ευρώπης από το 1973 μέχρι το 1978.