Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) έχει έρθει στο επίκεντρο της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, καθώς δέχεται σωρεία καταγγελιών από καλλιτέχνες που έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές και έχει συμβάλει στο ελληνικό #metoo.

Πολλές μάλιστα από τις καταγγελίες αυτές έχουν κατατεθεί από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού, Πασχάλη Τσαρούχα στον ανακριτή. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έχει ενοχλήσει κάποιους οι οποίοι θέλησαν να βάλουν ένα στοπ σε αυτή την υπόθεση χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα.

Ο Πασχάλης Τσαρούχας λοιπόν, θέλοντας να καταστήσει σαφές πως τίποτα δεν θα σταματήσει το έργο τους έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Προς κάθε ενδιαφερόμενο… Τελεσίγραφα και απειλές προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Η αποτελούν συμπεριφορές μη αποδεκτές».

Προς κάθε ενδιαφερόμενο:

Τελεσίγραφα και απειλές προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Η., αποτελούν συμπεριφορές μη αποδεκτές.

Posted by Paschalis Papatsarouchas on Thursday, 1 April 2021

Η συμβολή του ΣΕΗ στην απόδοση της Δικαιοσύνης

Ο κ. Τσαρούχας έχει προσκομίσει αρκετούς φακέλους με καταγγελίες στην εισαγγελία. Οι πιο σοβαρές από αυτές αφορούν σε τρεις ηθοποιούς τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη απασχολήσει την κοινή γνώμη, αλλά και εν μέρει τις δικαστικές αρχές.

Ένας εξ αυτών είναι και ο Πέτρος Φιλιππίδης. Αρχικά, τον γνωστό ηθοποιό κατήγγειλαν οι συνάδελφοί του Αννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ κατηγορήθηκε επίσης και για εργασιακό εκφοβισμό.

Οι καταγγελίες για τον κωμικό ηθοποιό έμοιαζαν με «βουνό» στο Πειθαρχικό του ΣΕΗ και τελικά τρεις από αυτές αποδείχθηκαν εξαιρετικά σοβαρές, καθώς αφορούσαν τα κακουργήματα του βιασμού και της απόπειρας βιασμού.

Τόσο για την υπόθεση Φιλιππίδη όσο και για τους άλλους δύο ηθοποιούς, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει την κλήση μαρτύρων για να καταθέσουν. Εν συνεχεία θα καλέσουν τους ίδιους τους ηθοποιούς και έπειτα θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Πλέον, όμως, όπως όλα δείχνουν, ο εισαγγελικός κλοιός σφίγγει και για άλλα πρόσωπα από τον χώρο της υποκριτικής, ειδικά μετά τα καταγγελλόμενα κακουργήματα που περιγράφονται στις αναφορές των ηθοποιών στο ΣΕΗ, οι οποίες τώρα βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελέων.