Σε αναβολή για τις 22 Απριλίου οδηγήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ κατόπιν αιτήματος της μετόχου Pemanoaro (συμφερόντων αδελφών Καλλιτσάντση), η οποία κατέχει το 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο στη διαδικασία κατά την οποία οι μέτοχοι κλήθηκαν να αποφασίσουν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκ. ευρώ της Ελλάκτωρ προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η θυγατρική Άκτωρ, κυριάρχησε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των κύριων μετόχων της εισηγμένης, της Greenhill (εφοπλιστές Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης) και της ολλανδικής Reggeborgh. Η πρώτη κατέχει το 25,59% των μετοχών (μαζί με το εν εξελίξει αγορά πακέτο της Pemanoaro) και η δεύτερη το 14,17% έχοντας και το δικαίωμα απόκτηση μετοχών 12,54% του Λ. Μπόμπολα.

Στην έναρξη της διαδικασίας της γενικής συνέλευσης και πριν την εκλογή μόνιμου προεδρείου, ο προσωρινός πρόεδρος Γ. Μυλωνογιάννης (πρόεδρος της Ελλάκτωρ) κατά τη διάρκεια ανάγνωσης των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου έκανε γνωστό ότι είχε στα χέρια του χαρτί της ΕΧΑΕ (Χρηματιστήριο Αθηνών), σύμφωνα με το οποίο η Greenhill δεν εκπροσωπούσε, όπως είχε δηλώσει, 42,9 εκ. μετοχές και τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου αλλά μόλις για 3,3 εκ. Συνεπώς κατά τον ίδιο, η εταιρία συμφερόντων Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής λόγω του χαμηλού ποσοστού μετοχών.

Στη διαδικασία παρενέβη ο νομικός εκπρόσωπος της Greenhill κ. Βενιέρης, ο οποίος επικαλούμενος έγγραφο του Συστήματος Άυλων Τίτλων επέμενε πως η εταιρία εκπροσωπεί 42,9 εκ. μετοχές και δικαιώματα ψήφου και θα πρέπει να συμμετέχει στη γενική συνέλευση. Ο κ. Μυλωνογιάννης απάντησε πως με βάση το έγγραφο αυτό η Greenhill κατέχει 3,3 εκ. μετοχές και οι υπόλοιπες 39,5 εκ. μετοχές έχουν ενεχυριαστεί στην προωτοεμφανιζόμενη εταιρία «Αίολος Investor». Και με βάση τη νομοθεσία η συγκεκριμένη έχει τα δικαιώματα ψήφου για τις 39,5 εκ. μετοχές.

Παρέμβαση έκανε και ο νομικός εκπροσώπος της Reggeborgh κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «το ποιος συμμετέχει στη γενική συνέλευση καθορίζεται πέντε μέρες πριν τη διεξαγωγή της με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ. Ο νόμος επίσης προβλέπει ότι όταν έχει συσταθεί ενέχυρο επί μετοχών τα δικαιώματα συμμετοχής και ψήφου τα ασκεί ο ενεχυρούχος δανειστής, δηλαδή η Αίολος Investor». Ο ίδιος αναρωτήθηκε «ποια είναι η Αίολος, καθώς μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει σειρά off shore εταιριών από την πλευρά των Μπάκου, Καϋμενάκη και Καλλιτσάντση. Σε ποιον ανήκουν τελικά αυτές οι μετοχές; Έχει γίνει η μεταβίβαση των μετοχών Καλλιτσάντση στην Greenhill;» Ο κ. Σωτηρόπουλος κατηγόρησε την πλευρά της Greenhill για «απόπειρα εξαπάτησης της γενικής συνέλευσης και προέτρεψε τις εποπτικές αρχές της κεφαλαιαγοράς σε έλεγχο για παράβαση της νομοθεσίας»

Ενσταση

Η πλευρά των μετόχων της Greenhill κατέθεσε ένσταση επί του πίνακα των μετόχων της γενικής συνέλευσης, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή.

Η Greenhill και η Pemanoaro κατέθεσαν αιτήματα αναβολής της γενικής συνέλευσης, χωρίς όμως όπως προαναφέρθηκε να γίνει αποδεκτό το αίτημα της πρώτης παρά μόνο της δεύτερης.

Ο δικηγόρος της εταιρίας συμφερόντων Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη κατηγόρησε το προεδρείο της Γ.Σ. για «αποστέρηση των δικαιωμάτων ψήφου και κυριότητας της περιουσίας της Greenhill στην Ελλάκτωρ» αναγγέλλοντας την προσφυγή στα δικαστήρια.

Υποστήριξε επίσης πως η Greenhill ζήτησε την αναβολή προκειμένου να ενημερωθεί για τα τελευταία δεδομένα στην Ελλάκτωρ, όπως «η καταστροφική μη συμμετοχή της Άκτωρ στον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού καθώς και για την εταίρο της στον διαγωνισμό Roadis». Ο ίδιος σημείωσε πως «έχει απευθύνει στο Δ.Σ. της Ελλάκτωρ 35 ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν ενώπιον των μετόχων».

Ο δικηγόρος της Reggeborgh,  απάντησε κατηγορώντας τη Greenhill για «τακτικισμούς και φυγόπονη στάση. Αν και ζητούν ενημέρωση με 35 ερωτήματα εντούτοις ζητούν και την αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων, την ώρα που η εταιρία έχει άμεση ανάγκη χρηματοδοτικής ενίσχυσης».

Τελικά, η γενική συνέλευση των μετόχων αναβλήθηκε για τις 22 Απριλίου με το προεδρείο της να αποδέχεται το αίτημα της Pemanoaro.