Ξεκινά στις 9 το πρωί στη Βουλή η συζήτηση (και θα ακολουθήσει η ψήφιση) της πρότασης της ΝΔ για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 και τη σχέση του με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Η συζήτηση επί της πρότασης θα περιλαμβάνει δύο κύκλους ομιλητών, τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, πολιτικούς αρχηγούς (εφόσον το επιθυμούν) και φυσικά τη μυστική ψηφοφορία με κάλπη το βράδυ της ίδιας μέρας για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης.

Την εισήγηση της πλειοψηφίας για συγκρότηση προανακριτικής θα αναλάβει η βουλευτής Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει οριστεί ο Θάνος Πλεύρης. Οι δύο βουλευτές θα αποτελέσουν και μέλη της «γαλάζιας» ομάδας που θα αναλάβει τις έρευνες μαζί με τους Δημήτρη Μαρκόπουλο, Σταύρο Κελέτση, Αγγελο Τσιγκρή, Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Λάζαρο Τζαβδαρίδη, Σάββα Χιονίδη και Τάσο Μπαρτζώκα.

Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει τους τόνους, εγείροντας ζήτημα επί της επιστολικής ψήφου, ζητώντας να μη δοθεί η σχετική δυνατότητα στους βουλευτές, προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, πάντως, Κωνσταντίνος Τασούλας, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως θα δοθεί η δυνατότητα της επιστολικής, επικαλούμενος την αλλαγή του Κανονισμού τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως σημείωσε με δηλώσεις του σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σε προηγούμενη ψηφοφορία για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, στα τέλη του Μαΐου του 2020 δεν υπήρχε η αλλαγή του Κανονισμού, γεγονός που υποχρέωνε τη Βουλή να περνά τη διαδικασία μέσα από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανεβάσει κατά πολύ τους τόνους της επικείμενης αντιπαράθεσης, καθώς θεωρούν πως το εγχείρημα της προκαταρκτικής αποτελεί επίθεση προς το ίδιο το κόμμα και όχι στο πρόσωπο του Νίκου Παππά.

Στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο θα τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση θα κατεβάσει στις εργασίες το «βαρύ της πυροβολικό»: Εισηγητής αναμένεται να είναι ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ θα μιλήσουν και ο Παύλος Πολάκης και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Με ειδικό ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Νίκου Παππά καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός θα ζητήσει να παραπεμφθεί απευθείας στην τακτική δικαιοσύνη και να απολογηθεί στον φυσικό του δικαστή.

Τι ψηφίζουν τα άλλα κόμματα

Η πρόταση της προανακριτικής αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτερη πλειοψηφία καθώς εκτός από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, αναμένεται να την υπερψηφίσουν οι ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και πιθανότατα της Ελληνικής Λύσης.

Το ΚΚΕ αναμένεται να δηλώσει «παρών» ενώ το ΜεΡΑ25 θα απέχει.